Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie drożdży instant,
- powidła śliwkowe,
- szczypta soli,
- ksylitol do posypania.
Przygotowanie:
Tradycyjne pączki oblane lukrem lub oprószone cukrem pudrem, nadziewane dżemem lub czekoladą, mają wysoki indeks glikemiczny. Jeden pączek to nie tylko istna bomba kaloryczna, lecz dla diabetyków - poważny problem. Zjedzenie słodkiego i tłustego pączka, może spowodować niebezpieczny wzrost poziomu glukozy.
Pączki dla diabetyków, do przygotowania których zamiast cukru używa się ksylitolu, a zamiast słodkiego dżemu - powideł śliwkowych, to zdecydowanie lepszy wybór. Pączki dla diabetyków podawaj bez lukrowej glazury i cukru pudru.
Zobacz, jak zrobić pączki dla diabetyków:
- W misce wymieszaj mąkę i drożdże, wbij jajko i dodaj mleko oraz szczyptę soli.
- Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odklejać się od dłoni.
- Przykryj miskę z ciastem suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po czym czasie uformuj niewielkie pączki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pączki dla diabetyków piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut.
- Po upieczeniu nadziej pączki dla diabetyków za pomocą szprycy cukierniczej, do której należy przełożyć powidła śliwkowe. Dla smaku oprósz ksylitolem.
Można uznać, że pączki dla diabetyków to pączki dietetyczne - pieczone nie wchłaniają tłuszczu, na którym zwykle smaży się pączki.
Zobacz inne wyjątkowe przepisy na pączki:
Pączki bezglutenowe
Pączki wegańskie
Pączki bez drożdży