Przepisy na pączki francuskie o nietypowym kształcie. Wystarczy mniej niż 10 składników

pączki francuskie beignets fot. Adobe Stock, Brent Hofacker
Pączki francuskie możesz przygotować na dwa sposoby. Tradycyjne beignets są z klasycznego ciasta drożdżowego, ale mają ciekawy, kwadratowy kształt i mogą być z nadzieniem lub bez. Francuskie gniazdka za to robi się na bazie ciasta parzonego i wyglądają jak połączenie ciastka maślanego i faworka.
/ 10.02.2025 05:52
pączki francuskie beignets fot. Adobe Stock, Brent Hofacker

Jako pączki francuskie możesz tak naprawdę rozumieć dwa różne wypieki, oba przepyszne. Pierwszy to kwadratowe pączki z ciasta drożdżowego, a drugie to lekkie i puszyste gniazdka z ciasta parzonego, które w smaku przypominają trochę faworki, a trochę hiszpańskie churros. Możesz podać je z cukrem pudrem albo lukrem.

Spis treści:

  1. Przepis na tradycyjne francuskie beignets
  2. Francuskie pączki - gniazdka z ciasta parzonego

Przepis na tradycyjne francuskie beignets

Beignets to francuskie pączki, które możesz nadziać owocową albo czekoladową wsadką lub zostawić bez niczego. Te puszyste bułeczki smakują idealnie w połączeniu z sosem waniliowym albo gorącym kakao. Choć pochodzą z Francji, często określane są jako lokalna przekąska kuchni z Nowego Orleanu.

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 60 g masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
  2. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka wkrusz świeże albo wsyp suszone drożdże i cukier. Wymieszaj, zasyp łyżką mąki i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn.
  4. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli robisz to ręcznie, wystarczy 10 minut, a jeśli robota kuchennego - ok. 5-7.
  5. Zagniecione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1.5 godziny. W tym czasie powinno ono przynajmniej podwoić swoją objętość.
  6. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i pokrój na kwadraty lub prostokąty.
  7. Rozgrzej sporą ilość oleju do temp. 177 stopni i smaż pączki partiami, po 2-3 minuty z każdej strony.
  8. Odsącz na ręczniku papierowym i jeśli chcesz je nadziać, użyj strzykawki cukierniczej.
  9. Wariant: możesz też rozwałkować ciasto na grubość 0.5 cm, wyłożyć nadzienie na jeden kwadrat, przykryć drugim i dobrze zlepić boki.
  10. Gotowe beignets posyp cukrem pudrem.

pączki francuskie beignets

fot. Pączki francuskie: beignets/Adobe Stock, Brent Hofacker

Francuskie pączki - gniazdka z ciasta parzonego

Gniazdka z parzonego ciasta to inna forma pączków francuskich. Tych się już nie nadziewa, ale możesz poszaleć z dekoracją. Sprawdzi się cukier puder, klasyczny lukier albo gęsty sos czekoladowy i posypka z posiekanych orzechów.

Składniki:

  • 125 ml wody,
  • 125 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 jajka L lub 4 M,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania lub czekolada do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, wodę, masło, cukier i sól umieść w rondelku i zagotuj. Kiedy składniki się połączą i zaczną wrzeć, dodaj mąkę i energicznie zamieszaj.
  2. Rób to szybko, jak przy budyniu, aby nie powstały grudki. Mieszaj, aż masa zacznie odchodzić od ścianek.
  3. Masę odstaw do wystudzenia, a następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając (może być mikserem).
  4. Gotowa masa powinna być gładka, jednolita i lśniąca.
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (najlepiej z końcówką w kształcie gwiazdki).
  6. Papier do pieczenia podziel na kwadraty i na każdy z nich wyciskaj ciasto, formując okręgi-gniazdka.
  7. W dużym garnku rozgrzej olej do temp. 175 stopni i partiami smaż gniazdka, delikatnie zsuwając je z papieru do pieczenia.
  8. Smaż po kilka minut z każdej strony, aby dobrze się zarumieniły.
  9. Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym, a kiedy lekko ostygną, posyp cukrem pudrem lub polej wybraną polewą.

pączki francuskie gniazdka

fot. Pączki francuskie: gniazdka/Adobe Stock, Daniel Fabian/Wirestock

Zobacz też inne pomysły na pączki:

Te 3 pomysły na mini pączki królują na stołach nie tylko w Tłusty Czwartek. Zrobisz je w mniej niż 15 minut
Te 3 pomysły na mini pączki królują na stołach nie tylko w Tłusty Czwartek. Zrobisz je w mniej niż 15 minut
Przepisy na mini pączki w 15 minut - to genialna przekąska dla każdego! Pączki nie tylko tradycja na tłusty czwartek, ale także pyszna, słodka przekąska. Możesz nimi częstować gości podczas spotkań przy kawie albo siebie i kolegów w pracy.
Pyszny przepis na pączki z thermomixa. Smakują jak z najlepszej cukierni i nie wymagają dużo pracy
Pyszny przepis na pączki z thermomixa. Smakują jak z najlepszej cukierni i nie wymagają dużo pracy
Puszyste pączki z thermomix to pyszna przekąska, która cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Tłusty Czwartek. Możesz przygotować je samodzielnie, ale z pomocą urządzenia będzie znacznie szybciej. Te przepisy są banalnie proste i szybkie. Bez problemu zrobisz te pączki w wersji pieczonej i smażonej.
Sprawdziłam, czy można mrozić pączki. Największe znaczenie ma tu lukier i cukier puder
Sprawdziłam, czy można mrozić pączki. Największe znaczenie ma tu lukier i cukier puder
Czy można mrozić pączki w bezpieczny sposób? Zobacz, jak odpowiednio je przechowywać, aby nie były czerstwe i aby można było cieszyć się ich smakiem także po kilku dniach. Pączki niestety szybko stają się suche i twarde, a podczas tłustego czwartku często przygotowujesz ich znacznie więcej, niż możesz zjeść.
Pączki z budyniem smakują jak u babci i są niezwykle proste. Ten jeden domowy składnik podkręca ich smak
Pączki z budyniem smakują jak u babci i są niezwykle proste. Ten jeden domowy składnik podkręca ich smak
Pączki z budyniem to prawdziwa uczta dla łasuchów. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Nic nie smakuje lepiej niż świeżo usmażony, ciepły pączek z delikatnym, słodkim nadzieniem w środku. Sprawdź te proste babcine przepisy z wykorzystaniem budyniu z proszku i domowego.
Z tym składnikiem pączki to prawdziwa rewolucja. Te słodkie kuleczki smakują o niebo lepiej niż ze sklepu
Z tym składnikiem pączki to prawdziwa rewolucja. Te słodkie kuleczki smakują o niebo lepiej niż ze sklepu
Pączki z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu, a efekt jest równie smakowity. Są delikatne, lekkie i wprost rozpływają się w ustach. Możesz je również wzbogacić o dodatki, takie jak skórka z cytryny, rodzynki czy odrobina cynamonu.
Pączki serowe to słodki hit nie tylko w tłusty czwartek. Zobacz, jak zrobić pyszne pączki i oponki serowe w kilka chwil
Pączki serowe to słodki hit nie tylko w tłusty czwartek. Zobacz, jak zrobić pyszne pączki i oponki serowe w kilka chwil
Pączki serowe to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych pączków i oponek drożdżowych. Możesz przygotować je w wersji mini lub postawić na standardowy rozmiar. Pączki serowe są miękkie i wilgotne w środku, doskonale smakują z konfiturą lub kremowym sosem oraz udekorowane cukrem pudrem albo lukrem.
Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie
Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie
Pyszne pączki siostry Anieli idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na Tłusty Czwartek, ale też na zwykłe spotkanie ze znajomymi. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość, bo naprawdę szybko znikają z talerza. Możesz zrobić je w wersji klasycznej, a także z dodatkiem twarogu. Oto przepis na pączki idealne.
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji: przepis, który zawsze się udaje. Czy wiesz, po co daje się ziemniaki do pączków?
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji: przepis, który zawsze się udaje. Czy wiesz, po co daje się ziemniaki do pączków?
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, którą zrobisz łatwo i szybko. Przepis nie jest skomplikowany, a po usmażeniu pączki możesz dowolnie udekorować i nadziać wybranym dżemem czy kremem. Zobacz, jak przygotować pyszne pączki siostry Anastazji i dlaczego warto dodać do nich ziemniaki.
Miękkie, puszyste i aksamitne: oto najlepsze pączki jogurtowe bez drożdży
Miękkie, puszyste i aksamitne: oto najlepsze pączki jogurtowe bez drożdży
Pączki można przygotować na wiele sposobów. Zamiast tradycyjnych składników możesz wykorzystać twarożek, serek homogenizowany albo jogurt naturalny. Dzięki temu możesz stworzyć pyszne kuleczki pączkowe, które świetnie smakują z cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Zobacz, jak zrobić pączki z jogurtu naturalnego bez drożdży.
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Zamiast spirytusu do pączków, faworków i oponek możesz dodać inny alkohol (wódkę, nalewki, rum, koniak), lub dodatek bez alkoholu: ocet, lub sok z cytryny. Spirytus i jego zamienniki zapobiegają wchłanianiu nadmiaru tłuszczu w pączkach, faworkach i oponkach. Spirytus, ocet lub inny alkohol możesz dodać do ciasta na pączki, lub do zimnego oleju przed rozpoczęciem smażenia.
Oponki z serem mascarpone na tłusty czwartek i nie tylko: pyszna alternatywa dla klasycznych pączków
Oponki z serem mascarpone na tłusty czwartek i nie tylko: pyszna alternatywa dla klasycznych pączków
Pączki i donuty na bazie serka mascarpone są bardzo popularne nie tylko w tłusty czwartek, ale także w każdy inny dzień roku. Pyszne, puszyste i idealnie miękkie oponki serowe sprawdzą się jako szybka przekąska do popołudniowej kawy. Możesz udekorować je cukrem pudrem, cynamonem albo polewą czekoladową.
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto pączki to alternatywa dla tradycyjnych pączków i donatów. Najczęściej szykuje się je z mąki migdałowej, ale kokosowa też się nadaje. Cukier natomiast zastępuje się w nich różnego rodzaju zamiennikami, np. ksulitolem, allulozą lub psyllium. To sprawia, że zawartość cukru w takich pączka jest bardzo niska i nadają się na dietę ketogeniczną.
Miękkie i rozpływające się w ustach. Oto przepis na pyszne pączki z czekoladą
Miękkie i rozpływające się w ustach. Oto przepis na pyszne pączki z czekoladą
Pączki z czekoladą to bardzo popularna, słodka przekąska. Jeśli nie chcesz wykorzystywać dżemu ani marmolady jako nadzienia, sięgnij po aksamitny krem czekoladowy. Możesz umieścić je w środku pączka albo wykorzystać jako polewę. Sprawdź ten przepis na idealne pączki z czekoladą. Wystarczy tylko kilka składników.
Buchty, pampuchy, kluski... przepis na pyszne pączki na parze
Buchty, pampuchy, kluski... przepis na pyszne pączki na parze
Pączki na parze to lekka i szybka przekąska, która nie wymaga smażenia ich w głębokim tłuszczu. Przypominają nieco pyzy, dlatego czasem nazywane są buchtami lub pampuchami. Do ich przygotowania wykorzystasz tylko kilka składników. Możesz podać gotowe pączki na parze z marmoladą, dżemem albo czekoladą.
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.
Najlepszy stary przepis na pączki z cukrem pudrem. Smak jak u babci
Najlepszy stary przepis na pączki z cukrem pudrem. Smak jak u babci
Idealny stary przepis na pączki ma w sobie jedynie podstawowe składniki oraz sekretny dodatek każdej babci - kieliszek spirytusu, który sprawia, że pączki nie wchłaniają oleju podczas smażenia. Pyszne, puszyste pączki możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem, a także wypełnić owocowym nadzieniem.
Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser
Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser
Pączki z mascarpone są błyskawiczne w przygotowaniu - ciasto nie musi wyrastać, więc przygotujesz je dosłownie w 15 minut. Do tego dolicz czas smażenia pączków z mascarpone - zajmie ci to pewnie ok. 20-25 minut.
Pączki dla diabetyków - przepis idealny przy cukrzycy
Pączki dla diabetyków - przepis idealny przy cukrzycy
Pączki dla diabetyków nie powinny zawierać cukru (także lukru), a w środku słodkiego dżemu. Oto przepis na pączki dla diabetyków, które mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne pączki.
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie przygotowywane są bez jajek, za to z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.

Redakcja poleca

REKLAMA