Fit pączki twarogowe to dobry pomysł na odchudzoną potrawę na tłusty czwartek. Jeśli dbasz o figurę lub próbujesz się odchudzić, pewnie nie chcesz niwelować efektów tłustymi i słodkimi pączkami. Oczywiście jeden pączek nie spowoduje, że przytyjesz, ale znacznie lepiej przygotować fit wersję. Dietetyczne pączki mają więcej białka, znacznie mniej tłuszczu (bo są pieczone) i o wiele mniej kalorii. Skorzystaj z naszego przepisu na fit pączki serowe, by zaspokoić zachciankę na słodycze.
Spis treści:
- Fit pączki twarogowe — zalety
- Prosty przepis na fit pączki twarogowe
- Pieczone fit pączki twarogowe bez cukru i bez drożdży
- Puszyste fit pączki twarogowe na drożdżach i z nadzieniem jagodowym
Fit pączki twarogowe - zalety
Rozkład makroskładników w fit pączkach twarogowych pokazuje, że nie jest to żadnego rodzaju odstępstwo od zdrowej diety. Serowe pączki pieczone mogą być świetnym drugim śniadaniem lub przekąską na co dzień, nie tylko w tłusty czwartek.
Jeden pączek to kilka gramów białka, do tego węglowodany i mało tłuszczu. Sprawdzi się on zatem jako doskonały posiłek potreningowy.
Oprócz tego w fit pączkach z twarogu jest też sporo wapnia, pierwiastka ważnego dla zdrowia zębów, kości i serca.
Wartości odżywcze fit pączków twarogowych
Fit pączki twarogowe mają znacznie mniej kalorii. To jednak nie jest jedyna różnica. Podajemy wartości odżywcze pączków z naszych przepisów.
1. Prosty przepis na fit pączki twarogowe - wartości odżywcze
Jeden pączek przygotowany z powyższego przepisu (zakładając, że przygotujesz ich 12) dostarcza:
- 185 kcal,
- 9 g białka,
- 32 g węglowodanów,
- 3 g tłuszczu.
2. Wartości odżywcze pieczonych fit pączków twarogowych bez cukru, bez drożdży
Jeden pączek przygotowany z powyższego przepisu (zakładając, że przygotujesz ich 12) dostarcza:
- ok. 49 kcal,
- ok. 3,5 g białka,
- ok. 7 g węglowodanów,
- ok. 1,5 g tłuszczu.
3. Fit pączki twarogowe na drożdżach i z nadzieniem jagodowym - wartości odżywcze
Jeden pączek przygotowany z powyższego przepisu (zakładając, że przygotujesz ich 12) dostarcza:
- ok. 123 kcal,
- ok. 5,5 g białka,
- ok. 21 g węglowodanów,
- ok. 2 g tłuszczu.
Prosty przepis na fit pączki twarogowe
Z przepisu przygotujesz ok. 12 dietetycznych pączków serowych.
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego z dobrym składem,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki orkiszowej (lub kolejna szklanka mąki pszennej),
- 80 g ksylitolu lub erytrytolu,
- 20 g ksylitolu w pudrze,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego lub pestki z laski wanilii,
- opcjonalnie: nadzienie z dowolnej konfitury.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przełóż do miski. Dodaj jajko i ksylitol (lub inny słodzik).
- Zmiksuj mikserem na gładką masę.
- Dodaj porcjami mąkę, aromat waniliowy lub wanilię i proszek do pieczenia.
- Wyrób ciasto dłonią.
- Podziel ciasto na 12 porcji.
- Jeśli chcesz dodać do nich nadzienie, połóż małą porcję na każdym pączku i zaklej je w środku.
- Połóż pączki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
- Po ostudzeniu posyp fit pączki twarogowe ksylitolowym pudrem.
fot. Prosty przepis na fit pączki twarogowe/Adobe Stock, voltan
Pieczone fit pączki twarogowe bez cukru i bez drożdży
Składniki:
- 200 g chudego twarogu,
- 1 jajko,
- 50 g mąki owsianej,
- 50 g mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (do posmarowania).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajko, jogurt, erytrytol i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
- Wsyp mąkę owsianą, orkiszową oraz proszek do pieczenia i wyrób ciasto.
- Uformuj małe kulki, lekko je spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Paczki posmaruj cienko roztopionym olejem kokosowym.
- Piecz przez 15–18 minut, aż będą lekko złote.
- Opcjonalnie posyp erytrytolem zmielonym na puder.
fot. Pieczone fit pączki twarogowe bez cukru, bez drożdży/Adobe Stock, natkinzu
Fit pączki twarogowe na drożdżach i z nadzieniem jagodowym
Składniki na ciasto:
- 200 g półtłustego twarogu,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 250 g mąki pełnoziarnistej,
- 50 g mąki jaglanej,
- 50 ml mleka roślinnego (np. migdałowego),
- 1 łyżka miodu,
- 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Składniki na nadzienie:
- 100 g jagód (świeżych lub mrożonych),
- 1 łyżeczka erytrytolu,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko do letniej temperatury, dodaj pokruszone drożdże i miód. Odstaw na 15-20 minut.
- Twaróg zmiksuj lub rozgnieć, dodaj jajko, żółtko i wanilię. Połącz z wyrośniętymi drożdżami, dodaj mąkę i wyrób elastyczne ciasto.
- Odstaw ciasto na 45 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj nadzienie: zagotuj jagody z erytrytolem, wodą i skrobią do zgęstnienia, ostudź.
- Z ciasta uformuj małe placuszki, na środku każdego nałóż porcję nadzienia, zaklej i uformuj kulkę.
- Ułóż na blasze i odstaw na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w 180°C przez 15–18 minut.
- Po ostudzeniu opcjonalnie oprósz zmielonym erytrytolem.
fot. Fit pączki twarogowe na drożdżach i z nadzieniem jagodowym/Adobe Stock, kathrin
Artykuł pierwotnie opublikowała Anna Urbańska 12.01.2022 r.
Czytaj także:
Pączek kalorie - ile kalorii ma pączek, wartość odżywcza
Czy małe dziecko może jeść pączki?
Pączki smażone na smalcu są zdrowe?