Kto nie lubi czasem wgryźć się w kalorycznego pączuszka z przepisu babci, ze słodkim lukrem i domowym dżemem różanym? Pączki to jeden z najbardziej uwielbianych wypieków - od wieków jest stałym bywalcem na polskich stołach i to nie tylko w Tłusty Czwartek.
Choć dziś mamy wiele wariantów pączków - te z czekoladą, karmelem czy egzotycznymi nadzieniami, z dziurką lub z piekarnika - zdecydowanie nic nie przebije smaku tradycyjnych pączków przygotowywanych według starej receptury.
Spis treści:
- 100-letni przepis na pączki
- Jaka mąka jest najlepsza na pączki?
- Po co dodaje się spirytus do pączków?
100-letni przepis na pączki
Ten przepis na pączki jest prosty i nie wymaga drogich składników. Raczej składa się z tego, co zawsze było łatwo dostępne lub proste do przygotowania w domu (np. masło ze swojskiej śmietany). Pączki z tej receptury są puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
- 250 ml ciepłego mleka,
- 4 żółtka + 1 całe jajko,
- 80 g cukru,
- 80 g masła,
- łyżka spirytusu lub rumu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder lub lukier do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondelku i ostaw do wystudzenia.
- Drożdże rozpuść w ciepłym, ale nie gorącym mleku, a następnie wymieszaj z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki.
- Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Zaczyn musi zacząć "pracować" i zwiększyć swoją objętość.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, jajko wraz z żółtkami i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Następnie dodaj roztopione i przestudzone masło oraz spirytus. Wyrabiaj dalej przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1.5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) rozwałkuj na grubość ok. 1.5 cm i wytnij krążki. Na środek każdego z nich wyłóż porcję nadzienia i dokładnie zwiń, zlepiając boki.
- Olej rozgrzej do temperatury 175 stopni i smaż pączki partiami, po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj cukrem pudrem.
fot. 100-letni przepis na pączki/Adobe Stock, Exploder
Jaka mąka jest najlepsza na pączki?
Aby pączki były puszyste i mięciutkie, musisz użyć odpowiedniej mąki. Najlepszym wyborem będzie tortowa (typ 450) lub poznańska (typ 500). Mąka tortowa jest bardzo delikatna, dzięki czemu gotowe ciasto jest puszyste i elastyczne. Jeśli jednak zależy ci, aby ciasto było bardziej zwarte, sięgnij po mąkę poznańską.
Pamiętaj też, aby mąkę przesiać przed dodaniem pozostałych składników - dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.
Po co dodaje się spirytus do pączków?
Spirytus (ewentualnie inny wysokoprocentowy alkohol, np. rum) to sekretny składnik każdego starego przepisu na pączki. Wchłania on tłuszcz, dzięki czemu gotowe pączki są nieco lżejsze i bardziej puszyste. Nie martw się - alkohol w całości wyparowuje w trakcie smażenia i nie zmienia smaku gotowych pączków.
Możesz więc spokojnie dodawać go do pączków także wtedy, kiedy chcesz poczęstować nimi maluchy. Zamiast spirytusu do pączków możesz dodać także ocet albo sok z cytryny. Zadziałają one nieco słabiej, ale również pomogą wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Zobacz też inne pomysły na pączki:

Te 3 pomysły na mini pączki królują na stołach nie tylko w Tłusty Czwartek. Zrobisz je w mniej niż 15 minut

4 pyszne przepisy na pączki bez cukru. Są zdrowsze niż tradycyjne wypieki, a nie ustępują im smakiem

Przepisy na pączki francuskie o nietypowym kształcie. Wystarczy mniej niż 10 składników

Pyszny przepis na pączki z thermomixa. Smakują jak z najlepszej cukierni i nie wymagają dużo pracy

Nie ma lepszych przepisów na fit pączki twarogowe. Jedz je zamiast słodyczy - smak jak marzenie i to za grosze

Sprawdziłam, czy można mrozić pączki. Największe znaczenie ma tu lukier i cukier puder

Pączki z budyniem smakują jak u babci i są niezwykle proste. Ten jeden domowy składnik podkręca ich smak

Z tym składnikiem pączki to prawdziwa rewolucja. Te słodkie kuleczki smakują o niebo lepiej niż ze sklepu

Pączki serowe to słodki hit nie tylko w tłusty czwartek. Zobacz, jak zrobić pyszne pączki i oponki serowe w kilka chwil

Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie

Pączki z ziemniakami siostry Anastazji: przepis, który zawsze się udaje. Czy wiesz, po co daje się ziemniaki do pączków?

Miękkie, puszyste i aksamitne: oto najlepsze pączki jogurtowe bez drożdży

Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie

Oponki z serem mascarpone na tłusty czwartek i nie tylko: pyszna alternatywa dla klasycznych pączków

Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu

Miękkie i rozpływające się w ustach. Oto przepis na pyszne pączki z czekoladą

Buchty, pampuchy, kluski... przepis na pyszne pączki na parze

Idealne pączki serowe siostry Anastazji

Najlepszy stary przepis na pączki z cukrem pudrem. Smak jak u babci

Pączki z mascarpone. Prosty przepis na słodki deser

Fit pączki z piekarnika na 3 sposoby. Pieczone pączki, które nie odstają smakiem od klasycznych
