Czy pączki można mrozić? Często zdarza się, na tłusty czwartek lub inną okazję przygotujesz stanowczo za dużo pączków czy faworków. Jeśli nie chcesz, aby na drugi dzień były czerstwe i twarde, możesz je zamrozić. Jak to robić poprawnie?
Spis treści:
- Czy można mrozić pączki?
- Ja odgrzać zamrożone pączki?
- Co zrobić, żeby pączki na drugi dzień były świeże?
Czy można mrozić pączki?
Pączki, zarówno z nadzieniem, jak i bez możesz bezpiecznie zamrozić. Najlepiej, jeśli włożysz je do woreczka strunowego albo pojemnika plastikowego - wtedy na pewno nie pogniotą się w zamrażarce. Dobrze też, jeśli wcześniej strzepiesz lekko cukier puder albo zrezygnujesz z polewania pączków lukrem i zrobisz to dopiero po ich odmrożeniu.
Ważne też, aby decyzję o mrożeniu pączków podjąć jak najszybciej. Jeśli od razu widzisz, że pączków jest zbyt dużo i na pewno ani ich nie oddasz nikomu, ani nie przejesz, włóż je od razu do zamrażarki. Odmrażanie jest proste i szybkie, a przy okazji pozwala zachować świeżość.
fot. Czy pączki można mrozić/Adobe Stock, Monika
Jak odgrzać zamrożone pączki?
Pączki odmrażają się bardzo szybko, ale mogą być po tym miękkie i "klapnięte". Aby przywrócić im odpowiedni wygląd i cieszyć się ich smakiem, po wstępnym rozmrożeniu możesz je lekko podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Możesz także odgrzać je na parze - stworzysz wtedy pyszne pączkowe buchty.
Po odgrzaniu posyp gotowe pączki cukrem pudrem lub domowym lukrem.
Jak odświeżyć pączki w piekarniku?
Wyjmij pączki z zamrażarki i daj im ok. 10-15 minut na wstępne rozmrożenie. Następnie umieść je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nastaw na ok. 100 stopni. Możesz do środka włożyć także naczynie z wodą - dzięki temu pączki nie będą suche.
Wstaw pączki do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Jeśli w środku nadal będą zimne, dodaj kolejne 5. Gotowe pączki polej lukrem.
Jak odświeżyć pączki w mikrofali?
W przypadku kuchenki mikrofalowej nie musisz wstępnie rozmrażać pączków, jeśli twój sprzęt ma funkcję rozmrażania. Wówczas wstaw je na kilka minut, aby się rozmroziły, a następnie na ok. 30 sekund, aby były jeszcze cieplejsze. Pamiętaj, aby je przykryć - dzięki temu nie będą suche.
Możesz także wstępnie rozmrozić je na blacie, a następnie podgrzewać ok. minutę. Na koniec udekoruj cukrem pudrem albo lukrem.
fot. Przechowywanie pączków/Adobe Stock, dusiowa
Co zrobić, żeby pączki na drugi dzień były świeże?
Jeśli nie chcesz mrozić swoich wypieków, musisz wiedzieć, jak przechowywać pączki i faworki, aby na długo zachowały swoją świeżość. Przede wszystkim po upieczeniu daj im ostygnąć. Kiedy nie będą już bardzo ciepłe, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku albo torebce strunowej. Pączki nie powinny leżeć luzem, bo w ten sposób tracą wilgoć i stają się twarde.
Pączki o wiele szybciej zestarzeją się w lodówce, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie je trzymać w szczelnym zamknięciu w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
Czytaj także:
Pączki pieczone w piekarniku
Pączki z serka homogenizowanego
Idealne pączki dla diabetyków