Czy pączki można mrozić? Babciny sposób na to, jak przedłużyć świeżość domowych pączków i cieszyć się nimi dłużej

czy można mrozić pączki fot. Adobe Stock, meegi
Czy pączki można mrozić w bezpieczny sposób? Zobacz, jak odpowiednio je przechowywać, aby nie były czerstwe i aby można było cieszyć się ich smakiem także po kilku dniach. Pączki niestety szybko stają się suche i twarde, a podczas tłustego czwartku często przygotowujesz ich znacznie więcej, niż możesz zjeść.
/ 10.02.2023 05:21
czy można mrozić pączki fot. Adobe Stock, meegi

Czy pączki można mrozić? Często zdarza się, na tłusty czwartek lub inną okazję przygotujesz stanowczo za dużo pączków czy faworków. Jeśli nie chcesz, aby na drugi dzień były czerstwe i twarde, możesz je zamrozić. Jak to robić poprawnie?

Spis treści:

  1. Czy można mrozić pączki?
  2. Ja odgrzać zamrożone pączki?
  3. Co zrobić, żeby pączki na drugi dzień były świeże?

Czy można mrozić pączki?

Pączki, zarówno z nadzieniem, jak i bez możesz bezpiecznie zamrozić. Najlepiej, jeśli włożysz je do woreczka strunowego albo pojemnika plastikowego - wtedy na pewno nie pogniotą się w zamrażarce. Dobrze też, jeśli wcześniej strzepiesz lekko cukier puder albo zrezygnujesz z polewania pączków lukrem i zrobisz to dopiero po ich odmrożeniu.

Ważne też, aby decyzję o mrożeniu pączków podjąć jak najszybciej. Jeśli od razu widzisz, że pączków jest zbyt dużo i na pewno ani ich nie oddasz nikomu, ani nie przejesz, włóż je od razu do zamrażarki. Odmrażanie jest proste i szybkie, a przy okazji pozwala zachować świeżość.

czy pączki można mrozić

fot. Czy pączki można mrozić/Adobe Stock, Monika

Jak odgrzać zamrożone pączki?

Pączki odmrażają się bardzo szybko, ale mogą być po tym miękkie i "klapnięte". Aby przywrócić im odpowiedni wygląd i cieszyć się ich smakiem, po wstępnym rozmrożeniu możesz je lekko podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Możesz także odgrzać je na parze - stworzysz wtedy pyszne pączkowe buchty.

Po odgrzaniu posyp gotowe pączki cukrem pudrem lub domowym lukrem.

Jak odświeżyć pączki w piekarniku?

Wyjmij pączki z zamrażarki i daj im ok. 10-15 minut na wstępne rozmrożenie. Następnie umieść je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nastaw na ok. 100 stopni. Możesz do środka włożyć także naczynie z wodą - dzięki temu pączki nie będą suche.

Wstaw pączki do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Jeśli w środku nadal będą zimne, dodaj kolejne 5. Gotowe pączki polej lukrem.

Jak odświeżyć pączki w mikrofali?

W przypadku kuchenki mikrofalowej nie musisz wstępnie rozmrażać pączków, jeśli twój sprzęt ma funkcję rozmrażania. Wówczas wstaw je na kilka minut, aby się rozmroziły, a następnie na ok. 30 sekund, aby były jeszcze cieplejsze. Pamiętaj, aby je przykryć - dzięki temu nie będą suche.

Możesz także wstępnie rozmrozić je na blacie, a następnie podgrzewać ok. minutę. Na koniec udekoruj cukrem pudrem albo lukrem.

mrożenie pączków

fot. Przechowywanie pączków/Adobe Stock, dusiowa

Co zrobić, żeby pączki na drugi dzień były świeże?

Jeśli nie chcesz mrozić swoich wypieków, musisz wiedzieć, jak przechowywać pączki i faworki, aby na długo zachowały swoją świeżość. Przede wszystkim po upieczeniu daj im ostygnąć. Kiedy nie będą już bardzo ciepłe, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku albo torebce strunowej. Pączki nie powinny leżeć luzem, bo w ten sposób tracą wilgoć i stają się twarde.

Pączki o wiele szybciej zestarzeją się w lodówce, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie je trzymać w szczelnym zamknięciu w temperaturze zbliżonej do pokojowej. 

Czytaj także:
Pączki pieczone w piekarniku
Pączki z serka homogenizowanego
Idealne pączki dla diabetyków
 

Redakcja poleca

REKLAMA