Pączki serowe najczęściej są mniejsze od tych tradycyjnych, mają też bardziej kulisty kształt. Ich dużą zaletą jest też to, że ciasta nie trzeba długo wyrabiać ani odstawiać do wyrośnięcia. Zarówno pączki, jak i oponki serowe możesz przygotować z twarogu, serka homogenizowanego czy mascarpone, a na koniec nadziać je wybranym kremem lub marmoladą i udekorować wedle uznania. Oto ciekawe pomysły na pączki i oponki serowe!
Spis treści:
Przepisy na pączki serowe
Pączki serowe są miękkie i puszyste, a dodatkowo proste w przygotowaniu. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, dzięki czemu szybko zrobisz je na Tłusty Czwartek i nie tylko. Z ciasta serowego możesz przygotować też pyszne mini pączki, które zrobisz w mniej niż 15 minut.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 2 żółtka,
- 160 g cukru,
- 100 g śmietany 18%,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodaj żółtka oraz oba cukry. Lekko wymieszaj szpatułką.
- Następnie dodaj śmietanę, a na koniec przesiej mąkę wymieszaną z sodą.
- Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Jednak im mniej mąki będzie w cieście, tym lepiej.
- Gotowe ciasto podziel na porcje i uformuj kulki. Możesz na tym etapie nadziać je wybranym dżemem czy kremem.
- Pączki smaż na mocno rozgrzanym oleju (ok. 180 stopni) po kilka minut z każdej strony.
- Na koniec odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj cukrem pudrem albo lukrem.
Zobacz też przepisy na:
- Pączki serowe siostry Anastazji
- Fit pączki twarogowe
- Pyszne pączki z mascarpone
- Pączki siostry Anieli
fot. Pączki serowe/Adobe Stock, Brebca
Przepisy na oponki serowe
Oponki serowe to pyszny i szybki przepis na tłusty czwartek, ale też na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi czy imprezę rodzinną. Wyglądem przypominają amerykańskie donuty, ale są o wiele bardziej miękkie i wilgotne w środku. Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam, jak na serowe pączki.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 2 żółtka,
- 160 g cukru,
- 100 g śmietany 18%,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozgnieć widelcem albo tłuczkiem i połącz z żółtkami. Następnie dodaj oba cukry i wymieszaj.
- Dodaj śmietanę, a następnie przesiej mąkę wymieszaną z sodą.
- Blat posyp odrobiną mąki, przełóż masę i zagnieć elastyczne ciasto. Może się lekko kleić - im mniej mąki, tym lepiej.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm, a następnie wykrawaj kółka. W środku każdego wytnij otwór, np. przy pomocy kieliszka.
- Gotowe oponki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj wedle uznania.
Zobacz też przepisy na:
- Oponki serowe z piekarnika
- Oponki serowe bez śmietany
- Oponki serowe siostry Anastazji
- Oponki z serem mascarpone
fot. Oponki serowe: przepisy/Adobe Stock, Uuganbayar
Zobacz także inne ciekawostki na temat pączków i oponek: