Pączki serowe to słodki hit nie tylko w tłusty czwartek. Zobacz, jak zrobić pyszne pączki i oponki serowe w kilka chwil

pączki serowe fot. Adobe Stock, Igor Normann
Pączki serowe to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych pączków i oponek drożdżowych. Możesz przygotować je w wersji mini lub postawić na standardowy rozmiar. Pączki serowe są miękkie i wilgotne w środku, doskonale smakują z konfiturą lub kremowym sosem oraz udekorowane cukrem pudrem albo lukrem.
/ 06.02.2024 15:12
pączki serowe fot. Adobe Stock, Igor Normann

Pączki serowe najczęściej są mniejsze od tych tradycyjnych, mają też bardziej kulisty kształt. Ich dużą zaletą jest też to, że ciasta nie trzeba długo wyrabiać ani odstawiać do wyrośnięcia. Zarówno pączki, jak i oponki serowe możesz przygotować z twarogu, serka homogenizowanego czy mascarpone, a na koniec nadziać je wybranym kremem lub marmoladą i udekorować wedle uznania. Oto ciekawe pomysły na pączki i oponki serowe!

Spis treści:

  1. Przepisy na pączki serowe
  2. Przepisy na oponki serowe

Przepisy na pączki serowe

Pączki serowe są miękkie i puszyste, a dodatkowo proste w przygotowaniu. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie, dzięki czemu szybko zrobisz je na Tłusty Czwartek i nie tylko. Z ciasta serowego możesz przygotować też pyszne mini pączki, które zrobisz w mniej niż 15 minut.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 160 g cukru,
  • 100 g śmietany 18%,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodaj żółtka oraz oba cukry. Lekko wymieszaj szpatułką.
  2. Następnie dodaj śmietanę, a na koniec przesiej mąkę wymieszaną z sodą.
  3. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Jednak im mniej mąki będzie w cieście, tym lepiej.
  4. Gotowe ciasto podziel na porcje i uformuj kulki. Możesz na tym etapie nadziać je wybranym dżemem czy kremem.
  5. Pączki smaż na mocno rozgrzanym oleju (ok. 180 stopni) po kilka minut z każdej strony.
  6. Na koniec odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj cukrem pudrem albo lukrem.

Zobacz też przepisy na:

pączki serowe przepisy

fot. Pączki serowe/Adobe Stock, Brebca

Przepisy na oponki serowe

Oponki serowe to pyszny i szybki przepis na tłusty czwartek, ale też na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi czy imprezę rodzinną. Wyglądem przypominają amerykańskie donuty, ale są o wiele bardziej miękkie i wilgotne w środku. Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam, jak na serowe pączki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 160 g cukru,
  • 100 g śmietany 18%,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem albo tłuczkiem i połącz z żółtkami. Następnie dodaj oba cukry i wymieszaj.
  2. Dodaj śmietanę, a następnie przesiej mąkę wymieszaną z sodą.
  3. Blat posyp odrobiną mąki, przełóż masę i zagnieć elastyczne ciasto. Może się lekko kleić - im mniej mąki, tym lepiej.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm, a następnie wykrawaj kółka. W środku każdego wytnij otwór, np. przy pomocy kieliszka.
  5. Gotowe oponki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj wedle uznania.

Zobacz też przepisy na:

oponki serowe

fot. Oponki serowe: przepisy/Adobe Stock, Uuganbayar

Zobacz także inne ciekawostki na temat pączków i oponek:

Czy pączki można mrozić? Babciny sposób na to, jak przedłużyć świeżość domowych pączków i cieszyć się nimi dłużej
Czy pączki można mrozić? Babciny sposób na to, jak przedłużyć świeżość domowych pączków i cieszyć się nimi dłużej
Czy pączki można mrozić w bezpieczny sposób? Zobacz, jak odpowiednio je przechowywać, aby nie były czerstwe i aby można było cieszyć się ich smakiem także po kilku dniach. Pączki niestety szybko stają się suche i twarde, a podczas tłustego czwartku często przygotowujesz ich znacznie więcej, niż możesz zjeść.
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Zamiast spirytusu do pączków, faworków i oponek możesz dodać inny alkohol (wódkę, nalewki, rum, koniak), lub dodatek bez alkoholu: ocet, lub sok z cytryny. Spirytus i jego zamienniki zapobiegają wchłanianiu nadmiaru tłuszczu w pączkach, faworkach i oponkach. Spirytus, ocet lub inny alkohol możesz dodać do ciasta na pączki, lub do zimnego oleju przed rozpoczęciem smażenia.
Ile kalorii ma pączek z lukrem, marmoladą, a ile z budyniem? Porównujemy kcal w różnych pączkach
Ile kalorii ma pączek z lukrem, marmoladą, a ile z budyniem? Porównujemy kcal w różnych pączkach
Tradycyjny pączek z lukrem i dżemem ma 292 kalorii (kcal). Pączki mają niską wartość odżywczą, dostarczają cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Najmniej kalorii mają pączki pieczone, z cukrem pudrem. Sprawdź, ile kcal mają pączki z: lukrem, marmoladą, dżemem, czekoladą, budyniem, bitą śmietaną, adwokatem lub toffi.
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? By faworki były dłużej świeże, przechowuj je w szklanej misce - zadbaj o to, by miały sucho. Gdy nasiąkną wilgocią, nie będą już kruche. Z kolei pączki najlepiej jest umieścić np. w przykrytej paterze. Możesz również zamrozić pączki od razu po usmażeniu, gdy tylko ostygną.

Redakcja poleca

REKLAMA