Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 400 g mąki pszennej typ 450,
- 3 jajka,
- 25-30 g drobnego cukru,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- cukier puder do dekoracji.
Wszystkie składniki na jogurtowe pączki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Pączki jogurtowe to pyszny przepis, będący alternatywą dla klasycznego, babcinego przepisu na pączki. Smaży się je tak samo, ale mają kształt nieregularnej kulki.
Możesz przygotować je w nieco większej wersji i nadziać dżemem czy czekoladą lub postawić na mini pączki. Dodatkowo w przepisie nie ma drożdży, więc nie poświęcasz czasu na przygotowanie rozczynu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj jogurt, jajka oraz cukier.
- Wszystko wymieszaj przy pomocy szpatułki albo użyj niewielkiej mocy miksera i końcówki z hakiem.
- Gotowe ciasto na pączki jogurtowe powinno być lekko klejące, ale niezbyt rzadkie.
- W patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Musi być bardzo gorący.
- Zwilż dłonie wodą lub posmaruj olejem, a następnie po kolei odrywaj porcję ciasta i formuj kulki.
- Od razu wkładaj je do gorącego oleju i smaż kilka minut. Możesz dodatkowo lekko mieszać pączki w patelni, aby zrumieniły się równomiernie z każdej strony.
- Jeszcze ciepłe pączki posyp cukrem pudrem albo obtocz w mieszance drobnego cukru i cynamonu.
Czytaj także:
Pączki pieczone w piekarniku
Faworki siostry Anastazji
Oponki z serkiem mascarpone