Najlepszy stary przepis na pączki z cukrem pudrem. Smak jak u babci

Idealny stary przepis na pączki ma w sobie jedynie podstawowe składniki oraz sekretny dodatek każdej babci - kieliszek spirytusu, który sprawia, że pączki nie wchłaniają oleju podczas smażenia. Pyszne, puszyste pączki możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem, a także wypełnić owocowym nadzieniem.
/ 03.01.2023 05:31
DRUKUJ PRZEPIS
Najlepszy stary przepis na pączki z cukrem pudrem. Smak jak u babci fot. Adobe Stock, Monika
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilogram mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko + 7 żółtek,
  • 100 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • kieliszek spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • smalec,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji (opcjonalnie),
  • dżem lub marmolada (opcjonalnie).

 

Przygotowanie:

Pączki to przepis idealny nie tylko na tłusty czwartek, ale także rodzinne spotkania oraz pomysł na pyszny deser. Możesz udekorować je cukrem pudrem albo przygotować domowy lukier. Najlepiej smakują z dżemem różanym. Zobacz stary przepis na pączki - takie, jakie robiła babcia!

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, a następnie zalej je ok. 4-5 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka.
  2. Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, a następnie zasyp całość łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  3. W tym czasie do dużej miski przełóż żółtka oraz jajko (zobacz, co możesz zrobić z pozostałych białek).
  4. Masło roztop, a następnie odstaw do wystudzenia.
  5. Dodaj cukier i szczyptę soli, a następnie utrzyj na gładką, puszystą masę.
  6. Następnie dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko. Dodaj mąkę oraz wyrośnięty zaczyn, a następnie wyrób gładkie, sprężyste ciasto.
  7. W połowie wyrabiania dodaj rozpuszczone, wystudzone masło, a pod koniec spirytus. Wyrabiaj, aż ciasto będzie łatwo odchodziło od rąk.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  9. Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. centymetra, wytnij krążki, a następnie nałóż na każdy z nich po łyżeczce dżemu (jeśli używasz).
  10. Ostrożnie zaklej ciasto i uformuj kształt pączka. Układaj na blacie obsypanym lekko mąką, łączeniami do dołu.
  11. Odstaw jeszcze na 10 minut,  a następnie smaż w głębokim oleju z dodatkiem smalcu. Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj cukrem pudrem albo lukrem.

Sprawdź też:
Jak przechowywać faworki i pączki?
Fit pączki z piekarnika

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA