Poniżej trzy propozycje na keto pączki. Są tu smażone i pieczone wersje, z dodatkiem sera i wyłącznie z mąką. Łączy je jednak to, że nie zawierają glutenu, dlatego można je jeść nie tylko podczas stosowania diety ketogenicznej, ale też wtedy, gdy uczulenie na gluten wyklucza jedzenie zwykłych pączków i donatów. Smacznego!
Spis treści:
Keto pączki z piekarnika
Keto pączki z mąki migdałowej. Są bezglutenowe, bezcukrowe i gotowe w 30 minut! W każdym znajduje się tylko 3 g cukru, w dodatku mają fajny cynamonowy smak.
Składniki:
- szklanka mąki migdałowej,
- ¼ szklanki krystalicznej allulozy (odpowiednik cukru, ale aż 80% wydalana jest z moczem),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/8 łyżeczki soli morskiej,
- pół kostki masła,
- ¼ szklanki mleka migdałowego, niesłodzonego,
- 2 duże jaja,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- ½ szklanki allulozy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni.
- Zmieszaj w misce mąkę, słodzik cynamon i sól.
- W mniejszej misce roztrzep jaja, dodaj roztopione masło, mleko migdałowe, i ekstrakt waniliowy.
- Dokładnie wmieszaj mokrą mieszankę do suchej.
- Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia formuj okrągłe porcje ciasta lub użyj specjalnych foremek do donutów, wypełniając je surowym ciastem w ¾.
- Wstaw blachę do piekarnika na 15-20 minut, aż pączki się zrumienią.
- Wyjmij paczki z piekarnika, wystudź i przekładaj na talerz, posypując z wierzchu zmieloną na puder allulozą.
fot. Keto pączki z mąki migdałowej/ Adobe Stock, arazu
Przepis na keto pączki serowe
Bez glutenu i cukru, smażone na tłuszczu, najlepiej w temperaturze 180 stopni, aby się nie paliły i nie rozpadały. Najlepiej użyć gładkiego twarogu na sernik; zwykły tłusty twaróg trzeba przed przygotowaniem ciasta zmielić.
Składniki:
- 2 jaja,
- 30 g mąki kokosowej,
- 200 g tłustego sera twarogowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- smalec do smażenia – minimum 400 g.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki, dodając mąkę z wyczuciem, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta – niezbyt zbite, plastyczne.
- Z ciasta kształtuj niewielkie kulki lub kółka z dziurką w środku.
- W dość wysokim i wąskim garnku rozgrzej smalec i mocno podgrzej.
- Wkładaj pojedynczo do tłuszczu uformowane porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.
- Po wystudzeniu posyp słodzikiem w postaci pudru lub polewą czekoladową.
fot. Puszyste keto pączki z serem/ Adobe Stock, Liudmyla
Puszyste keto pączki – przepis
Zawierają w każdym tylko 1 g cukru! Są przy tym delikatne i wyjątkowo puszyste, i posmakują każdemu. Wymagają jednak nieco pracy, ale efekt jest jej wart, słowo!
Składniki:
- 65 g mąki migdałowej,
- 25 g mąki kokosowej,
- 240 ml wody,
- łyżka psyllium husk (specjalna forma błonnika),
- 57 g oleju kokosowego lub masła,
- 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu,
- ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej,
- 3 jaja,
- łyżeczka gumy ksantantowej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 220 stopni.
- Przygotuj blachę do donutów lub zwykłą – wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką migdałową.
- Zmieszaj w misce mąkę, psyllium husk i gumę ksantanową.
- Podgrzej w garnku wodę, rozpuść w niej masło (lub olej kokosowy), słodzik i sól. Podgrzewaj, aż zacznie bulgotać i zmniejsz mocno grzanie pod garnkiem.
- Do garnka wsypuj suchą mieszankę, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i da się z niego uformować kulę ciasta.
- Przełóż ciasto do miski i odstaw, aby ostygło na tyle, żeby dało się w niej wmieszać jaja bez ścinania się białka.
- Wbijaj jaja po jednym, mieszając ciasto mikserem. Po wmieszaniu ostatniego miksuj jeszcze przez 2-3 minuty, dodając ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Odstaw, aż ciasto uzyska temperaturę pokojową.
- Przekładaj porcje ciasta do rękawa cukierniczego i porcjuj nim ciasto na blachę do donutów lub na zwykłą.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 18-20 minut. Przez cały proces pieczenia nie otwieraj piekarnika!
- Upieczone wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Posyp sproszkowanym słodzikiem lub udekoruj lukrem z kakao, słodzika i mleka roślinnego.
fot. Puszyste keto pączki/ Adobe Stock, Alp Aksoy
Czytaj także:
Faworki bezglutenowe – najlepsze przepisy
Dieta ketogeniczna – przykładowe przepisy
Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?