keto pączki fot. Adobe Stock, murziknata

Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu

Keto pączki to alternatywa dla tradycyjnych pączków i donatów. Najczęściej szykuje się je z mąki migdałowej, ale kokosowa też się nadaje. Cukier natomiast zastępuje się w nich różnego rodzaju zamiennikami, np. ksulitolem, allulozą lub psyllium. To sprawia, że zawartość cukru w takich pączka jest bardzo niska i nadają się na dietę ketogeniczną.
Ewa Cwil / 16.01.2023 05:28
keto pączki fot. Adobe Stock, murziknata

Poniżej trzy propozycje na keto pączki. Są tu smażone i pieczone wersje, z dodatkiem sera i wyłącznie z mąką. Łączy je jednak to, że nie zawierają glutenu, dlatego można je jeść nie tylko podczas stosowania diety ketogenicznej, ale też wtedy, gdy uczulenie na gluten wyklucza jedzenie zwykłych pączków i donatów. Smacznego!

Spis treści:

  1. Keto pączki z piekarnika
  2. Przepis na keto pączki serowe
  3. Puszyste keto pączki – przepis

Keto pączki z piekarnika

Keto pączki z mąki migdałowej. Są bezglutenowe, bezcukrowe i gotowe w 30 minut! W każdym znajduje się tylko 3 g cukru, w dodatku mają fajny cynamonowy smak.

Składniki:

  • szklanka mąki migdałowej,
  • ¼ szklanki krystalicznej allulozy (odpowiednik cukru, ale aż 80% wydalana jest z moczem),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej,
  • pół kostki masła,
  • ¼ szklanki mleka migdałowego, niesłodzonego,
  • 2 duże jaja,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • ½ szklanki allulozy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni.
  2. Zmieszaj w misce mąkę, słodzik cynamon i sól.
  3. W mniejszej misce roztrzep jaja, dodaj roztopione masło, mleko migdałowe, i ekstrakt waniliowy.
  4. Dokładnie wmieszaj mokrą mieszankę do suchej.
  5. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia formuj okrągłe porcje ciasta lub użyj specjalnych foremek do donutów, wypełniając je surowym ciastem w ¾.
  6. Wstaw blachę do piekarnika na 15-20 minut, aż pączki się zrumienią. 
  7. Wyjmij paczki z piekarnika, wystudź i przekładaj na talerz, posypując z wierzchu zmieloną na puder allulozą.

keto pączki z mąki migdałowej

fot. Keto pączki z mąki migdałowej/ Adobe Stock, arazu

Przepis na keto pączki serowe

Bez glutenu i cukru, smażone na tłuszczu, najlepiej w temperaturze 180 stopni, aby się nie paliły i nie rozpadały. Najlepiej użyć gładkiego twarogu na sernik; zwykły tłusty twaróg trzeba przed przygotowaniem ciasta zmielić.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 30 g mąki kokosowej,
  • 200 g tłustego sera twarogowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • smalec do smażenia – minimum 400 g.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki, dodając mąkę z wyczuciem, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta – niezbyt zbite, plastyczne.
  2. Z ciasta kształtuj niewielkie kulki lub kółka z dziurką w środku.
  3. W dość wysokim i wąskim garnku rozgrzej smalec i mocno podgrzej.
  4. Wkładaj pojedynczo do tłuszczu uformowane porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.
  5. Po wystudzeniu posyp słodzikiem w postaci pudru lub polewą czekoladową.

keto pączki z serem

fot. Puszyste keto pączki z serem/ Adobe Stock, Liudmyla

Puszyste keto pączki – przepis

Zawierają w każdym tylko 1 g cukru! Są przy tym delikatne i wyjątkowo puszyste, i posmakują każdemu. Wymagają  jednak nieco pracy, ale efekt jest jej wart, słowo!

Składniki:

  • 65 g mąki migdałowej,
  • 25 g mąki kokosowej,
  • 240 ml wody,
  • łyżka psyllium husk (specjalna forma błonnika),
  • 57 g oleju kokosowego lub masła,
  • 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu,
  • ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej,
  • 3 jaja,
  • łyżeczka gumy ksantantowej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik  i ustaw na temperaturę 220 stopni.
  2. Przygotuj blachę do donutów lub zwykłą – wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką migdałową.
  3. Zmieszaj w misce mąkę, psyllium husk i gumę ksantanową.
  4. Podgrzej w garnku wodę, rozpuść w niej masło (lub olej kokosowy), słodzik i sól. Podgrzewaj, aż zacznie bulgotać i zmniejsz mocno grzanie pod garnkiem.
  5. Do garnka wsypuj suchą mieszankę, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i da się z niego uformować kulę ciasta.
  6. Przełóż ciasto do miski i odstaw, aby ostygło na tyle, żeby dało się w niej wmieszać jaja bez ścinania się białka.
  7. Wbijaj jaja po jednym, mieszając ciasto mikserem. Po wmieszaniu ostatniego miksuj jeszcze przez 2-3 minuty, dodając ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Odstaw, aż ciasto uzyska temperaturę pokojową.
  8. Przekładaj porcje ciasta do rękawa cukierniczego i porcjuj nim ciasto na blachę do donutów lub na zwykłą.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 18-20 minut. Przez cały proces pieczenia nie otwieraj piekarnika!
  10. Upieczone wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Posyp sproszkowanym słodzikiem lub udekoruj lukrem z kakao, słodzika i mleka roślinnego.

keto pączki puszyste

fot. Puszyste keto pączki/ Adobe Stock, Alp Aksoy

Czytaj także:
Faworki bezglutenowe – najlepsze przepisy
Dieta ketogeniczna – przykładowe przepisy
Dieta niskowęglowodanowa – na czym polega?