Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 60 min
Porcja:380 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- łyżeczka soku z cytryny
Obłożenie:
- szklanka kremówki
- 60 dag truskawek
Dodatkowo:
- 1/4 tabliczki białej czekolady
- listki melisy do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Białka ubijaj na sztywno, wsypując do nich stopniowo cukier. Po 3 minutach, kiedy masa stanie się gęsta i lśniąca, dolej sok z cytryny.
2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż 3/4 masy i rozprowadź na placek średnicy 20 cm. Z pozostałej masy szprycą wyciśnij rozetki. Piecz godzinę w temp. 130 stopni C. Ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
3. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Opłucz truskawki, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i przekrój ostrym nożem na połówki. Na spodzie bezowym ułóż połowę truskawek, przykryj kremówką. Na wierzchu ułóż resztę truskawek, rozetki bezowe, posyp startą na drobnej tarce czekoladą i udekoruj listkami melisy. Schłodź przed podaniem.
Pyszne ciasta i desery - forum >>