Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru: prosty, babciny przepis, który zawsze się udaje

czy rozmrażać rabarbar do ciasta fot. Adobe Stock, patnowa
Chcesz zrobić wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru? Ten przepis jest bardzo prosty. Możesz do niego wykorzystać świeży i mrożony rabarbar. Zobacz ten przepis, przydatne wskazówki i sprawdź, jak przygotować ciasto rabarbarowe tak, aby owoce nie opadały na dno.
/ 26.06.2024 16:26
czy rozmrażać rabarbar do ciasta fot. Adobe Stock, patnowa

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z najpopularniejszych wiosennych wypieków. Możesz wykorzystać sezonowe łodygi rabarbaru. Jeśli chcesz użyć mrożonego rabarbaru, musisz najpierw dobrze odsączyć go z wody - w ten sposób nie powstanie zakalec, ale pyszne wilgotne ciasto rabarbarowe. Zobacz te sprawdzone przepisy!

Spis treści:

  1. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
  2. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i pianką
  3. Wilgotne ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru
  4. Co zrobić, aby rabarbar w cieście nie opadł na dno?

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Z tym przepisem zrobisz najłatwiejsze ciasto z rabarbarem w wersji drożdżowej - niemal nie można go zepsuć. Ciasto drożdżowe jest łatwe w przygotowaniu. Ważne jedynie, aby dać mu czas na wyrośnięcie.

Składniki:

  • 300 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • opakowanie drożdży instant (7 g),
  • pół szklanki letniego mleka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w 2-3 cm kawałki.
  2. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą i usuń szypułki. Następnie pokrój owoce na połówki.
  3. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i drożdże. Lekko wymieszaj do połączenia składników.
  4. Dodaj roztrzepane wcześniej jajka, ciepłe, ale nie gorące mleko, a także cukier i cynamon.  Od razu zacznij wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej kuli.
  5. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia - przykryj je czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu.
  6. Po tym czasie przełóż ciasto do formy, wylep nim cały spód, a na wierzchu ułóż owoce. Delikatnie wbij je w ciasto.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut, do zarumienienia.
  8. Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem.

czy rozmrażać rabarbar do ciasta

fot. Ciasto drożdżowe z rabarbarem/Adobe Stock, patnowa

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i pianką

Ciasto z rabarbarem i jajeczną pianką to prawdziwy hit w każdym polskim domu. Możesz przygotować go także z jabłkami lub truskawkami, a także dowolnymi innymi sezonowymi owocami. Ciasto smakuje doskonale i genialnie łączy się ze słodkim sosem lub bitą śmietaną i domowymi lodami.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru świeżego lub mrożonego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • opakowanie drożdży instant,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru wanilinowego,
  • 3 białka,
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar opłucz i obierz, a następnie pokrój na kawałki. Jeśli używasz mrożonego, dobrze go rozmroź i odsącz nadmiar wody.
  2. W misce wymieszaj przesianą mąkę z drożdżami i cukrem. Następnie dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko oraz jajka. Szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Jeśli chcesz przygotować kruszonkę, oddziel część ciasta i odstaw na bok.
  4. Po tym czasie ciasto wyłóż do formy lub keksówki, a na wierzchu powciskaj owoce.
  5. Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodawaj budyń, cały czas miksując.
  6. Pianę przełóż na owoce, a całość posyp cukrem lub kruszonką.
  7. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45 minut. Piecz do suchego patyczka.

ciasto drożdżowe z rabarbarem wilgotne

fot. Wilgotne drożdżowe ciasto z rabarbarem/Adobe Stock, Magdalena Bujak

Wilgotne ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru

Czy trzeba rozmrażać rabarbar do ciasta? Aby przygotować ciasto z mrożonego rabarbaru, możesz wykorzystać powyższe przepisy, ale dokładnie przygotuj najpierw owoce. Przede wszystkim umieść je (zamrożone) na sitku i pozwól całkowicie się rozmrozić. Kiedy cała wilgoć spłynie poza sitko, możesz dodatkowo odsączyć lekko rabarbar ręcznikiem papierowym, aby mieć pewność, że w środku nie zostało już dużo wody.

Tak przygotowany rabarbar obtocz w niewielkiej ilości mąki i w takiej formie umieść na przygotowanym wcześniej cieście drożdżowym. Tak samo postępuj, jeśli chcesz przygotować ciasto lane.

Co zrobić, aby owoce w cieście nie opadły na dno?

Rabarbar należy wstępnie obrać z wierzchniej skórki i dokładnie opłukać. Jeżeli masz obawy, że kawałki owoców lub warzyw opadną, należy je lekko obtoczyć w mące pszennej tak, aby pokryła dokładnie każdą część. Możesz też wymieszać je z cukrem kryształem lub cukrem pudrem, co pozwoli na skarmelizowanie części owoców.

Nie wciskaj owoców głęboko podczas nakładania ich na ciasto. Kiedy będzie wyrastać, otuli kawałki rabarbaru, więc nie ma potrzeby wkładać ich bardzo głęboko.

wilgotne i puszyste ciasto z rabarbarem

fot. Wilgotne i puszyste ciasto z rabarbarem na drożdżach/Adobe Stock, Dar1930

Zobacz też inne pomysły na słodkości z rabarbaru:

Pyszne, tanie i bez grama cukru. 3 pomysły na ekspresowe placki z rabarbarem, które zrobisz na śniadanie lub szybki lunch
Pyszne, tanie i bez grama cukru. 3 pomysły na ekspresowe placki z rabarbarem, które zrobisz na śniadanie lub szybki lunch
Placki z rabarbarem możesz przygotować na wiele sposobów: na bazie jogurtu, mleka i maślanki, a także z dodatkiem truskawek lub bananów. W wersji fit wykorzystaj produkty light oraz mąkę pełnoziarnistą. Taki pyszny deser będzie idealną przekąską dla małych i dużych - na śniadanie, lunch lub szybki podwieczorek.
Keto ciasto z rabarbarem, które doceni nawet twoja mama i babcia. Wypróbuj 4 łatwe przepisy bez grama cukru
Keto ciasto z rabarbarem, które doceni nawet twoja mama i babcia. Wypróbuj 4 łatwe przepisy bez grama cukru
Keto ciasto z rabarbarem wymaga zastosowania składników o wysokiej zawartości tłuszczu oraz białka, a jak najmniejszej ilości węglowodanów. Dzięki temu w jednym kawałku ciasta będzie tylko 0,6-5,6 g węglowodanów. Samą ilością rabarbaru nie trzeba się wielce przejmować, bo dostarcza on bardzo mało „węgli”. Dlatego szykując keto ciasto z rabarbarem, jeśli chcesz, możesz nieco zwiększyć jego ilość w przepisie, aby jedząc deser, nasycić się jego kwaskowym smakiem.
Przepis na idealny dżem z rabarbaru: słodko-kwaśny dodatek do tostów, ciast i deserów. Wykorzystaj dobrze sezon na rabarbar
Przepis na idealny dżem z rabarbaru: słodko-kwaśny dodatek do tostów, ciast i deserów. Wykorzystaj dobrze sezon na rabarbar
Domowy dżem z rabarbaru (lub konfiturę) przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Lekko kwaskowaty smak idealnie pasuje do słodkich naleśników, gofrów czy jako dodatek do ciast na zimno. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, dlatego już teraz wykorzystaj go do przygotowania pysznej konfitury. Możesz do przepisu dodać także truskawki.
4 pomysły na ciasta z rabarbarem i truskawkami
4 pomysły na ciasta z rabarbarem i truskawkami
Sekretem dobrego ciasta z rabarbarem i truskawkami są świeże owoce i dobrze dobrane proporcje składników. Na co masz dziś ochotę? Klasyczne ciasto biszkoptowe, a może lekką, wiosenną tartę? Możesz podać ulubione ciasto na ciepło lub zimno. Każde z nich idealnie sprawdza się podczas spotkania z bliskimi, a także wieczoru przy herbacie i książce.
Wino z rabarbaru: przepis na orzeźwiający napój alkoholowy
Wino z rabarbaru: przepis na orzeźwiający napój alkoholowy
Jak zrobić wino z rabarbaru? To czasochłonny proces, ale efekt zaskoczy wszystkich. Wino rabarbarowe jest orzeźwiające i soczyste. Możesz przygotować je z mniejszą ilością cukru lub na słodko, aby pasowało do wieczorów ze znajomymi czy rodziną. Przygotuj więc butlę do wina, rabarbar i działaj.
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Fit ciasto z rabarbarem jest dietetyczne i ma mniej kalorii, niż klasyczne ciasta z owocami. Wybierz jeden z naszych przepisów na dietetyczne ciasto rabarbarowe i zaskocz rodzinę lekką, dietetyczną przekąską do kawy. Do wyboru masz m.in.: tartę z rabarbarem fit, dietetyczną drożdżówkę z rabarbarem i fit rabarbar pod kruszonką.
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju - 2 najłatwiejsze i szybkie przepisy
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju - 2 najłatwiejsze i szybkie przepisy
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju przygotujesz w 15 minut. Takie ciasto powinno spędzić w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 50 minut.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.

Redakcja poleca

REKLAMA