Ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z najpopularniejszych wiosennych wypieków. Możesz wykorzystać sezonowe łodygi rabarbaru. Jeśli chcesz użyć mrożonego rabarbaru, musisz najpierw dobrze odsączyć go z wody - w ten sposób nie powstanie zakalec, ale pyszne wilgotne ciasto rabarbarowe. Zobacz te sprawdzone przepisy!
Spis treści:
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem i pianką
- Wilgotne ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru
- Co zrobić, aby rabarbar w cieście nie opadł na dno?
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Z tym przepisem zrobisz najłatwiejsze ciasto z rabarbarem w wersji drożdżowej - niemal nie można go zepsuć. Ciasto drożdżowe jest łatwe w przygotowaniu. Ważne jedynie, aby dać mu czas na wyrośnięcie.
Składniki:
- 300 g rabarbaru,
- 200 g truskawek,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- opakowanie drożdży instant (7 g),
- pół szklanki letniego mleka,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w 2-3 cm kawałki.
- Truskawki opłucz pod bieżącą wodą i usuń szypułki. Następnie pokrój owoce na połówki.
- W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i drożdże. Lekko wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj roztrzepane wcześniej jajka, ciepłe, ale nie gorące mleko, a także cukier i cynamon. Od razu zacznij wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej kuli.
- Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia - przykryj je czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie przełóż ciasto do formy, wylep nim cały spód, a na wierzchu ułóż owoce. Delikatnie wbij je w ciasto.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut, do zarumienienia.
- Po wystudzeniu udekoruj cukrem pudrem.
fot. Ciasto drożdżowe z rabarbarem/Adobe Stock, patnowa
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i pianką
Ciasto z rabarbarem i jajeczną pianką to prawdziwy hit w każdym polskim domu. Możesz przygotować go także z jabłkami lub truskawkami, a także dowolnymi innymi sezonowymi owocami. Ciasto smakuje doskonale i genialnie łączy się ze słodkim sosem lub bitą śmietaną i domowymi lodami.
Składniki:
- 400 g rabarbaru świeżego lub mrożonego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- opakowanie drożdży instant,
- pół szklanki letniego mleka,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta cukru wanilinowego,
- 3 białka,
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar opłucz i obierz, a następnie pokrój na kawałki. Jeśli używasz mrożonego, dobrze go rozmroź i odsącz nadmiar wody.
- W misce wymieszaj przesianą mąkę z drożdżami i cukrem. Następnie dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko oraz jajka. Szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Jeśli chcesz przygotować kruszonkę, oddziel część ciasta i odstaw na bok.
- Po tym czasie ciasto wyłóż do formy lub keksówki, a na wierzchu powciskaj owoce.
- Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodawaj budyń, cały czas miksując.
- Pianę przełóż na owoce, a całość posyp cukrem lub kruszonką.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45 minut. Piecz do suchego patyczka.
fot. Wilgotne drożdżowe ciasto z rabarbarem/Adobe Stock, Magdalena Bujak
Wilgotne ciasto drożdżowe z mrożonego rabarbaru
Czy trzeba rozmrażać rabarbar do ciasta? Aby przygotować ciasto z mrożonego rabarbaru, możesz wykorzystać powyższe przepisy, ale dokładnie przygotuj najpierw owoce. Przede wszystkim umieść je (zamrożone) na sitku i pozwól całkowicie się rozmrozić. Kiedy cała wilgoć spłynie poza sitko, możesz dodatkowo odsączyć lekko rabarbar ręcznikiem papierowym, aby mieć pewność, że w środku nie zostało już dużo wody.
Tak przygotowany rabarbar obtocz w niewielkiej ilości mąki i w takiej formie umieść na przygotowanym wcześniej cieście drożdżowym. Tak samo postępuj, jeśli chcesz przygotować ciasto lane.
Co zrobić, aby owoce w cieście nie opadły na dno?
Rabarbar należy wstępnie obrać z wierzchniej skórki i dokładnie opłukać. Jeżeli masz obawy, że kawałki owoców lub warzyw opadną, należy je lekko obtoczyć w mące pszennej tak, aby pokryła dokładnie każdą część. Możesz też wymieszać je z cukrem kryształem lub cukrem pudrem, co pozwoli na skarmelizowanie części owoców.
Nie wciskaj owoców głęboko podczas nakładania ich na ciasto. Kiedy będzie wyrastać, otuli kawałki rabarbaru, więc nie ma potrzeby wkładać ich bardzo głęboko.
fot. Wilgotne i puszyste ciasto z rabarbarem na drożdżach/Adobe Stock, Dar1930
Zobacz też inne pomysły na słodkości z rabarbaru: