W moim rodzinnym domu tradycyjny skubaniec z jajeczną chmurką robiło się z jabłek, ale doskonale smakuje także z agrestem. Sezon na te pyszne, małe, kwaskowate owoce w pełni, więc wykorzystaj maksymalnie ich smak!
Spis treści:
- Przepis na skubaniec z agrestem
- Czy skubaniec i pleśniak to to samo?
- Co zrobić, żeby skubaniec nie opadł?
Przepis na skubaniec z agrestem
Przepis na skubańca jest bardzo prosty i szybki. Podstawą jest dobrze ubita masa z białek oraz przesiana mąka. Dzięki temu biszkopt jest idealnie puszysty, a całość nie smakuje jak typowy "dusiciel". Skubaniec to genialne tanie ciasto do kawy, które może też posłużyć jako słodki dodatek na rodzinnych spotkaniach.
Składniki:
- 450 g zielonego agrestu + kilka do dekoracji,
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 5 jajek,
- 200 g margaryny,
- 180 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Agrest umyj i osusz. Jeśli jest dużo wystających ogonków, oberwij je.
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj mikserem razem z oboma cukrami na puszystą masę.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojoną w kostkę albo podzieloną w palcach margarynę i masę jajeczną.
- Całość wyrób, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na dwie nierówne części. Większą schowaj do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
- Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż agrest.
- Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie wyłóż na agresty. Na koniec wyjmij z zamrażarki pozostałe ciasto i zetrzyj je na tarce lub pokrusz (poskub) na wierzchu ciasta.
- Tak przygotowany skubaniec wstaw do piekarnika (180 stopni) na 40-45 minut. Piecz do suchego patyczka. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
fot. Przepis na skubaniec z agrestem/Adobe Stock, shaiith
Czy skubaniec i pleśniak to to samo?
Skubaniec i pleśniak to nazwa dla tego samego rodzaju ciasta. W różnych regionach Polski możesz usłyszeć tylko jedną z nich, w innych stosuje się je zamiennie. Choć obie te nazwy nie brzmią zachęcająco, pleśniak z agrestem to pyszna propozycja na letnie ciasto.
Skubańca możesz także przygotować z jabłek, czereśni, wiśni czy śliwek. W każdej wersji będzie smakować tak samo dobrze! Po zmianie owoców reszta przepisu pozostaje bez zmian.
Co zrobić, żeby skubaniec nie opadł?
Jajeczna chmurka ma tendencję do opadania - powstaje wtedy tzw. efekt waty cukrowej albo krówki ciągutki (co ma miejsce także w przypadku nieudanej bezy). Aby temu zapobiec, po upieczeniu ciasta nie otwieraj piekarnika, a jedynie uchyl drzwiczki dosłownie o centymetr. Włóż pomiędzy nie a piekarnik szmatkę, aby był niewielki przewiew i w takiej formie studź ciasto przy wyłączonym piecyku.
Zobacz też inne pomysły na słodkości z agrestem: