Tani, lekki i puszysty deser do popołudniowej kawy. Oto pomysł na ekspresowy słodko-kwaśny skubaniec z agrestem

skubaniec z agrestem przepis fot. Adobe Stock, shaiith
Skubaniec z agrestem, zwany częściej pleśniakiem, możesz przygotować na wiele sposobów - z dżemem, bezą albo jajeczną chmurką, a także zarówno z agrestu zielonego, jak i czerwonego. Skubaniec swoją nazwę zawdzięcza kruszonce, która należy "poskubać" na wierzch gotowego ciasta tuż przed pieczeniem. Zobacz ten pyszny przepis.
/ 20.06.2024 05:51
skubaniec z agrestem przepis fot. Adobe Stock, shaiith

W moim rodzinnym domu tradycyjny skubaniec z jajeczną chmurką robiło się z jabłek, ale doskonale smakuje także z agrestem. Sezon na te pyszne, małe, kwaskowate owoce w pełni, więc wykorzystaj maksymalnie ich smak!

Spis treści:

  1. Przepis na skubaniec z agrestem
  2. Czy skubaniec i pleśniak to to samo?
  3. Co zrobić, żeby skubaniec nie opadł?

Przepis na skubaniec z agrestem

Przepis na skubańca jest bardzo prosty i szybki. Podstawą jest dobrze ubita masa z białek oraz przesiana mąka. Dzięki temu biszkopt jest idealnie puszysty, a całość nie smakuje jak typowy "dusiciel". Skubaniec to genialne tanie ciasto do kawy, które może też posłużyć jako słodki dodatek na rodzinnych spotkaniach.

Składniki:

  • 450 g zielonego agrestu + kilka do dekoracji,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 5 jajek,
  • 200 g margaryny,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest umyj i osusz. Jeśli jest dużo wystających ogonków, oberwij je.
  2. Żółtka oddziel od białek i utrzyj mikserem razem z oboma cukrami na puszystą masę.
  3. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojoną w kostkę albo podzieloną w palcach margarynę i masę jajeczną.
  4. Całość wyrób, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na dwie nierówne części. Większą schowaj do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
  5. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu ułóż agrest.
  7. Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie wyłóż na agresty. Na koniec wyjmij z zamrażarki pozostałe ciasto i zetrzyj je na tarce lub pokrusz (poskub) na wierzchu ciasta.
  8. Tak przygotowany skubaniec wstaw do piekarnika (180 stopni) na 40-45 minut. Piecz do suchego patyczka. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

skubaniec z agrestem

fot. Przepis na skubaniec z agrestem/Adobe Stock, shaiith

Czy skubaniec i pleśniak to to samo?

Skubaniec i pleśniak to nazwa dla tego samego rodzaju ciasta. W różnych regionach Polski możesz usłyszeć tylko jedną z nich, w innych stosuje się je zamiennie. Choć obie te nazwy nie brzmią zachęcająco, pleśniak z agrestem to pyszna propozycja na letnie ciasto.

Skubańca możesz także przygotować z jabłek, czereśni, wiśni czy śliwek. W każdej wersji będzie smakować tak samo dobrze! Po zmianie owoców reszta przepisu pozostaje bez zmian.

Co zrobić, żeby skubaniec nie opadł?

Jajeczna chmurka ma tendencję do opadania - powstaje wtedy tzw. efekt waty cukrowej albo krówki ciągutki (co ma miejsce także w przypadku nieudanej bezy). Aby temu zapobiec, po upieczeniu ciasta nie otwieraj piekarnika, a jedynie uchyl drzwiczki dosłownie o centymetr. Włóż pomiędzy nie a piekarnik szmatkę, aby był niewielki przewiew i w takiej formie studź ciasto przy wyłączonym piecyku.

Zobacz też inne pomysły na słodkości z agrestem:

Redakcja poleca

REKLAMA