Oto najłatwiejsze ciasto z rabarbarem - nie da się go zepsuć. Jest szybkie, tanie i pysznie smakuje nie tylko w sezonie
fot. Adobe Stock, robertsre
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem przygotujesz w mniej niż godzinę. Możesz użyć zarówno świeżego rabarbaru, jak i mrożonego. Jest lekkie, puszyste i możesz połączyć je z sosem owocowym lub dowolnymi lodami. Pamiętaj, aby dobrze przesiać mąkę, wtedy biszkopt wyjdzie najlepszy. Oto przepis na ciasto z rabarbarem.
Ten przepis po prostu nie może się nie udać. Lekki i puszysty biszkopt w połączeniu z rabarbarowym wsadem to pyszne i tanie ciasto do kawy czy orzeźwiającej domowej lemoniady. Idealnie będzie smakować też z drinkami na lato.
Aby ciasto wyszło idealnie puszyste i pulchne, jajka do biszkoptu musisz najpierw ogrzać do temperatury pokojowej. Ważne jest także, aby dobrze przesiać mąkę. Ciasto możesz podać z lodami, świeżymi owocami albo w klasycznej wersji, z cukrem pudrem.
Składniki:
250 g mąki pszennej + jedna łyżka,
4 jajka M,
400-450 g rabarbaru,
125 ml roztopionego masła,
150 g cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,
cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w rondelku albo kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
Rabarbar umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Powinny mieć ok. 2 cm grubości.
Do miski wbij jajka i wsyp oba cukry. Mikserem utrzyj na gładką, puszystą masę. Używaj wysokich obrotów miksera i miksuj przez ok. 8-10 minut.
Następnie zmniejsz obroty na niskie i nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem dodaj rozpuszczone masło. Miksuj, aż całość dobrze się połączy.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie w 2-3 partiach przesiej do jajecznej masy. Mieszaj szpatułką.
Masę przelej do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
Rabarbar obtocz dokładnie w łyżce mąki, a następnie wrzuć do ciasta. Delikatnie powciskaj część owoców do środka masy.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.
fot. Ciasto z rabarbarem: najłatwiejszy przepis/Adobe Stock, rainbow33
To ciasto możesz zrobić także z mrożonego rabarbaru, ale musisz pamiętać o dwóch rzeczach. Przede wszystkim owoce musisz bardzo dobrze rozmrozić na sitku, aby nie było nadmiaru wody. Przed wrzuceniem rabarbaru do gotowej masy musisz dobrze wymieszać go z mąką - użyj dwóch łyżek. Dzięki temu nie powstanie zakalec.
Rabarbaru nie trzeba obierać do tego przepisu, ponieważ skórka zmięknie podczas pieczenia. Jeśli jednak chcesz, możesz to zrobić przy pomocy obieraczki lub bardzo ostrego noża. Skórka z rabarbaru schodzi dość łatwo.
Placki z rabarbarem możesz przygotować na wiele sposobów: na bazie jogurtu, mleka i maślanki, a także z dodatkiem truskawek lub bananów. W wersji fit wykorzystaj produkty light oraz mąkę pełnoziarnistą. Taki pyszny deser będzie idealną przekąską dla małych i dużych - na śniadanie, lunch lub szybki podwieczorek.
Keto ciasto z rabarbarem wymaga zastosowania składników o wysokiej zawartości tłuszczu oraz białka, a jak najmniejszej ilości węglowodanów. Dzięki temu w jednym kawałku ciasta będzie tylko 0,6-5,6 g węglowodanów. Samą ilością rabarbaru nie trzeba się wielce przejmować, bo dostarcza on bardzo mało „węgli”. Dlatego szykując keto ciasto z rabarbarem, jeśli chcesz, możesz nieco zwiększyć jego ilość w przepisie, aby jedząc deser, nasycić się jego kwaskowym smakiem.
Domowy dżem z rabarbaru (lub konfiturę) przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Lekko kwaskowaty smak idealnie pasuje do słodkich naleśników, gofrów czy jako dodatek do ciast na zimno. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, dlatego już teraz wykorzystaj go do przygotowania pysznej konfitury. Możesz do przepisu dodać także truskawki.
Rabarbar obiera się, gdy jest duży i zerwany latem (od drugiej połowy czerwca), ale wiosennego (kwietniowego, majowego) rabarbaru nie trzeba obierać. Rabarbar bez skórki jest delikatniejszy i ma mniej włókien. Rabarbar ze skórką jest za to trochę zdrowszy i ma intensywniejszy smak. Rabarbar można szybko obrać obieraczką do warzyw, nożem lub sparzyć w gorącej wodzie.
Sekretem dobrego ciasta z rabarbarem i truskawkami są świeże owoce i dobrze dobrane proporcje składników. Na co masz dziś ochotę? Klasyczne ciasto biszkoptowe, a może lekką, wiosenną tartę? Możesz podać ulubione ciasto na ciepło lub zimno. Każde z nich idealnie sprawdza się podczas spotkania z bliskimi, a także wieczoru przy herbacie i książce.
Jak zrobić wino z rabarbaru? To czasochłonny proces, ale efekt zaskoczy wszystkich. Wino rabarbarowe jest orzeźwiające i soczyste. Możesz przygotować je z mniejszą ilością cukru lub na słodko, aby pasowało do wieczorów ze znajomymi czy rodziną. Przygotuj więc butlę do wina, rabarbar i działaj.
Fit ciasto z rabarbarem jest dietetyczne i ma mniej kalorii, niż klasyczne ciasta z owocami. Wybierz jeden z naszych przepisów na dietetyczne ciasto rabarbarowe i zaskocz rodzinę lekką, dietetyczną przekąską do kawy. Do wyboru masz m.in.: tartę z rabarbarem fit, dietetyczną drożdżówkę z rabarbarem i fit rabarbar pod kruszonką.
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.