Reklama

Przygotowując lody truskawkowe w domu, wykorzystasz tylko dobrej jakości składniki i będziesz pewna, że w tym najlepszym z letnich deserów nie będzie emulgatorów, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.

Reklama

Domowe lody będą także tańsze od tych z pudełeczka lub cukierni i mogą być mniej kaloryczne, jeśli zmniejszysz ilość cukru i tłustej śmietany albo dodasz więcej owoców. Ich przygotowanie jest możliwe bez skomplikowanych urządzeń. Jak zrobić lody truskawkowe?

Spis treści:

  1. Lody truskawkowe na mleku
  2. Lody truskawkowe z mascarpone
  3. Lody truskawkowe z jogurtem

Domowe lody truskawkowe na mleku

Lody na bazie mleka i śmietanki kremówki to najczęściej wybierany przepis. Gotowa mieszanka jest lekka i orzeźwiająca, a w połączeniu z orzechami, bakaliami i pokrojonymi owocami smakuje doskonale!

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 g truskawek lub innych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka sparz wrzątkiem.
  2. Do rondelka wlej żółtka i wsyp cukier.
  3. Wstaw naczynie do większego garnka z wodą o temperaturze około 50 stopni C.
  4. Ucieraj na puszysty krem.
  5. Zagotuj mleko, wlewaj je cienkim strumieniem do kremu, nie przerywając ucierania. Przestudź.
  6. Osobno ubij śmietankę i wymieszaj z przestudzoną masą i zmiksowanymi owocami.
  7. Wstaw do zamrażarki na 8-10 godzin.
  8. Przez cały ten czas mieszaj co około pół godziny, dzięki temu unikniesz dużych kryształków lodu.
fot. Domowe lody truskawkowe na mleku/Adobe Stock, Maria

Lody truskawkowe z mascarpone

Pyszne lody truskawkowe możesz przygotować także na bazie serka mascarpone. Gotowa masa będzie aksamitna i kremowa. Świetnie będzie smakować także z pokrojonymi kawałkami truskawek w środku.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 250 g truskawek + kilka do pokrojenia,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanka i serek mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.
  2. Truskawki umyj, osusz i oderwij szypułki. Przełóż do miski i posyp cukrem pudrem.
  3. Zblenduj na gładki krem i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
  4. W tym czasie zimną śmietankę i serek ubij na puszysty krem. Uważaj, aby nie miksować za długo. Kiedy masa zgęstnieje, dodaj truskawki i wymieszaj całość szpatułką.
  5. Dodaj kilka pokrojonych truskawek, jeszcze raz lekko wymieszaj i przełóż do zamrażarki. Lody będą gotowe po ok. 6-8 godzinach.
fot. Domowe lody truskawkowe z mascarpone/Adobe Stock, Brent Hofacker

Domowe lody truskawkowe z jogurtem

Lody na jogurcie będą rzadsze, niż z wykorzystaniem mascarpone, ale uzupełnisz to z łatwością większą ilością truskawek. Takie lody będą miały ciekawą konsystencję i świetnie sprawdzą się jako baza lodowych deserów.

Składniki:

  • 400 g truskawek,
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 100 g cukru,

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Następnie przełóż owoce do misy blendera i zmiksuj na mus.
  2. Dodaj cukier i ponownie zmiksuj, a na koniec dodaj mocno schłodzony jogurt naturalny.
  3. Wymieszaj całość szpatułką i przełóż do zamrażarki na ok. 8-10 godzin.
fot. Domowe lody truskawkowe z jogurtem/Adobe Stock, annapustynnikova
Reklama

Czytaj także:
Domowe lody wodne
Desery na upalne dni
Prosty przepis na bezę

Reklama
Reklama
Reklama