Przygotowując lody truskawkowe w domu, wykorzystasz tylko dobrej jakości składniki i będziesz pewna, że w tym najlepszym z letnich deserów nie będzie emulgatorów, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Domowe lody będą także tańsze od tych z pudełeczka lub cukierni i mogą być mniej kaloryczne, jeśli zmniejszysz ilość cukru i tłustej śmietany albo dodasz więcej owoców. Ich przygotowanie jest możliwe bez skomplikowanych urządzeń. Jak zrobić lody truskawkowe?
Spis treści:
Domowe lody truskawkowe na mleku
Lody na bazie mleka i śmietanki kremówki to najczęściej wybierany przepis. Gotowa mieszanka jest lekka i orzeźwiająca, a w połączeniu z orzechami, bakaliami i pokrojonymi owocami smakuje doskonale!
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 150 g truskawek lub innych owoców.
Sposób przygotowania:
- Jajka sparz wrzątkiem.
- Do rondelka wlej żółtka i wsyp cukier.
- Wstaw naczynie do większego garnka z wodą o temperaturze około 50 stopni C.
- Ucieraj na puszysty krem.
- Zagotuj mleko, wlewaj je cienkim strumieniem do kremu, nie przerywając ucierania. Przestudź.
- Osobno ubij śmietankę i wymieszaj z przestudzoną masą i zmiksowanymi owocami.
- Wstaw do zamrażarki na 8-10 godzin.
- Przez cały ten czas mieszaj co około pół godziny, dzięki temu unikniesz dużych kryształków lodu.
fot. Domowe lody truskawkowe na mleku/Adobe Stock, Maria
Lody truskawkowe z mascarpone
Pyszne lody truskawkowe możesz przygotować także na bazie serka mascarpone. Gotowa masa będzie aksamitna i kremowa. Świetnie będzie smakować także z pokrojonymi kawałkami truskawek w środku.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 250 g truskawek + kilka do pokrojenia,
- 3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Śmietanka i serek mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.
- Truskawki umyj, osusz i oderwij szypułki. Przełóż do miski i posyp cukrem pudrem.
- Zblenduj na gładki krem i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
- W tym czasie zimną śmietankę i serek ubij na puszysty krem. Uważaj, aby nie miksować za długo. Kiedy masa zgęstnieje, dodaj truskawki i wymieszaj całość szpatułką.
- Dodaj kilka pokrojonych truskawek, jeszcze raz lekko wymieszaj i przełóż do zamrażarki. Lody będą gotowe po ok. 6-8 godzinach.
fot. Domowe lody truskawkowe z mascarpone/Adobe Stock, Brent Hofacker
Domowe lody truskawkowe z jogurtem
Lody na jogurcie będą rzadsze, niż z wykorzystaniem mascarpone, ale uzupełnisz to z łatwością większą ilością truskawek. Takie lody będą miały ciekawą konsystencję i świetnie sprawdzą się jako baza lodowych deserów.
Składniki:
- 400 g truskawek,
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 100 g cukru,
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Następnie przełóż owoce do misy blendera i zmiksuj na mus.
- Dodaj cukier i ponownie zmiksuj, a na koniec dodaj mocno schłodzony jogurt naturalny.
- Wymieszaj całość szpatułką i przełóż do zamrażarki na ok. 8-10 godzin.
fot. Domowe lody truskawkowe z jogurtem/Adobe Stock, annapustynnikova
Czytaj także:
Domowe lody wodne
Desery na upalne dni
Prosty przepis na bezę