Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lody, aby schłodzić się w upalne dni. Choć sklepowe lody kuszą różnorodnością smaków, to nic nie może równać się z domowymi lodami przygotowanymi według sprawdzonego przepisu babci. Zrobisz je z naturalnych składników i bez nadmiaru cukru czy sztucznych barwników. Te lody to samo dobro!
Spis treści:
Domowe lody: przepis babci
Przygotowanie domowych lodów według przepisu babci to nie tylko sposób na pyszny deser, ale także na świetną zabawę w kuchni. Do ich zrobienia nie potrzebujesz maszynki, co czyni je jeszcze szybszymi i prostszymi w przygotowaniu.Te lody nie tylko smakują wyśmienicie, ale również pozwalają dobrać ulubione składniki i wykorzystać tylko te naturalne.
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%,
- 200 ml mleka,
- 120-150 g drobnego cukru,
- 4 żółtka,
- dodatki wedle uznania.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli chcesz przygotować lody waniliowe, już na tym etapie dodaj ekstrakt waniliowy albo przekrojoną laskę wanilii.
- Gorące mleko odstaw na chwilę.
- W miseczce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj gorące mleko (wcześniej wyjmij laskę wanilii, jeśli używasz).
- Cały czas mieszaj, aby żółtka się nie ścięły. Przelej do rondelka i jeszcze raz krótko podgrzej. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do mlecznej masy śmietankę, cały czas mieszając. Wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć.
- Przełóż masę do miski, przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni masy, aby nie powstał kożuch) i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż masa całkowicie się schłodzi.
- Co 30 minut przemieszaj energicznie masę widelcem lub mikserem, aby rozbić kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność przez 3-4 godziny, aż lody będą gładkie i kremowe.
- Pod koniec mrożenia dodaj wybrane dodatki, takie jak posiekane owoce, czekolada, orzechy czy sosy.
- Wariant: jeśli nie przygotowujesz lodów dla dzieci, możesz dodać do masy 1-2 łyżki alkoholu (np. wódki lub likieru), co obniży temperaturę zamarzania i zmniejszy ilość kryształków lodu.
fot. Domowe lody przepis babci/Adobe Stock, Iryna Melnyk
Domowe lody babci w innych smakach
Babcine, domowe lody możesz przygotować także w wielu pysznych smakach, wykorzystując sezonowe owoce, orzechy, a także czekoladę czy kakao. Składniki te dodaj w ostatnim etapie, przed włożeniem lodów do zamrażarki.
Wykorzystaj zblendowane owoce i niewielką ilość pokrojonych kawałków. Dodaj je, a następnie dokładnie wymieszaj całość. W ten sposób przygotujesz pyszne domowe lody truskawkowe, bananowe czy jagodowe, a także z owoców leśnych. Masz pełną dowolność co do użytych dodatków. Na bazowy przepis dodaj ich ok. 200-300 g.
Do bazy śmietankowej możesz dodać także namoczone w wodzie lub mleku i zblendowane orzechy, masę karmelową albo kilka łyżeczek kakao. Sprawdzi się także roztopiona w kąpieli wodnej czekolada.
W wersji bez cukru użyj naturalnych słodzików, takich jak miód, syrop klonowy czy stewia. Pamiętaj, że niektóre słodziki mogą wpłynąć na konsystencję lodów, więc musisz uważać z ilością. W ten sposób zrobisz pyszne fit lody. W wersji niskowęglowodanowej wybierz tłustą śmietankę lub mascarpone, a zamiast cukru sięgnij np. po erytrytol. Tak powstaną keto lody w wielu pysznych smakach.
fot. Domowe lody przepis babci/Adobe Stock, tinasdreamworld
Jak przechowywać domowe lody?
Domowe lody najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Najlepiej, jeśli jest to opakowanie plastikowe lub silikonowe. W sieci znajdziesz też specjalne pojemniki do przechowywania lodów wraz z łyżeczką do ich nakładania.
Pamiętaj też, że przed podaniem warto wyjąć lody na kilka minut, aby lekko zmiękły i były łatwiejsze do nakładania.
Czytaj także:
Jak zrobić domowe wodne lody?
Na czym polega dieta lodowa?
Z czego zrobić wegańskie lody?