Domowe lody babci: tradycyjny przepis, który przeniesie cię do wspomnień z dzieciństwa. Zrobisz je bez maszynki do lodów

domowe lody przepis babci fot. Adobe Stock, BigNazik
Domowe lody według przepisu babci są idealnie kremowe i świetnie smakują w upalne dni. Są doskonałym dodatkiem do ciast oraz składnikiem pucharków lodowych z owocami i bakaliami. Domowe lody babci możesz przygotować w klasycznym śmietankowym wydaniu albo w wersji czekoladowej, truskawkowej, bananowej, etc.
/ 21.07.2024 05:03
domowe lody przepis babci fot. Adobe Stock, BigNazik

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lody, aby schłodzić się w upalne dni. Choć sklepowe lody kuszą różnorodnością smaków, to nic nie może równać się z domowymi lodami przygotowanymi według sprawdzonego przepisu babci. Zrobisz je z naturalnych składników i bez nadmiaru cukru czy sztucznych barwników. Te lody to samo dobro!

Spis treści:

  1. Domowe lody: przepis babci
  2. Domowe lody babci w innych smakach
  3. Jak przechowywać domowe lody?

Domowe lody: przepis babci

Przygotowanie domowych lodów według przepisu babci to nie tylko sposób na pyszny deser, ale także na świetną zabawę w kuchni. Do ich zrobienia nie potrzebujesz maszynki, co czyni je jeszcze szybszymi i prostszymi w przygotowaniu.Te lody nie tylko smakują wyśmienicie, ale również pozwalają dobrać ulubione składniki i wykorzystać tylko te naturalne.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 200 ml mleka,
  • 120-150 g drobnego cukru,
  • 4 żółtka,
  • dodatki wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli chcesz przygotować lody waniliowe, już na tym etapie dodaj ekstrakt waniliowy albo przekrojoną laskę wanilii. 
  2. Gorące mleko odstaw na chwilę.
  3. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj gorące mleko (wcześniej wyjmij laskę wanilii, jeśli używasz).
  4. Cały czas mieszaj, aby żółtka się nie ścięły. Przelej do rondelka i jeszcze raz krótko podgrzej. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  5. Następnie zdejmij rondelek z ognia i dodaj do mlecznej masy śmietankę, cały czas mieszając. Wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć.
  6. Przełóż masę do miski, przykryj folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni masy, aby nie powstał kożuch) i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż masa całkowicie się schłodzi.
  7. Co 30 minut przemieszaj energicznie masę widelcem lub mikserem, aby rozbić kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność przez 3-4 godziny, aż lody będą gładkie i kremowe.
  8. Pod koniec mrożenia dodaj wybrane dodatki, takie jak posiekane owoce, czekolada, orzechy czy sosy.
  9. Wariant: jeśli nie przygotowujesz lodów dla dzieci, możesz dodać do masy 1-2 łyżki alkoholu (np. wódki lub likieru), co obniży temperaturę zamarzania i zmniejszy ilość kryształków lodu.

domowe lody babci

fot. Domowe lody przepis babci/Adobe Stock, Iryna Melnyk

Domowe lody babci w innych smakach

Babcine, domowe lody możesz przygotować także w wielu pysznych smakach, wykorzystując sezonowe owoce, orzechy, a także czekoladę czy kakao. Składniki te dodaj w ostatnim etapie, przed włożeniem lodów do zamrażarki.

Wykorzystaj zblendowane owoce i niewielką ilość pokrojonych kawałków. Dodaj je, a następnie dokładnie wymieszaj całość. W ten sposób przygotujesz pyszne domowe lody truskawkowe, bananowe czy jagodowe, a także z owoców leśnych. Masz pełną dowolność co do użytych dodatków. Na bazowy przepis dodaj ich ok. 200-300 g.

Do bazy śmietankowej możesz dodać także namoczone w wodzie lub mleku i zblendowane orzechy, masę karmelową albo kilka łyżeczek kakao. Sprawdzi się także roztopiona w kąpieli wodnej czekolada.

W wersji bez cukru użyj naturalnych słodzików, takich jak miód, syrop klonowy czy stewia. Pamiętaj, że niektóre słodziki mogą wpłynąć na konsystencję lodów, więc musisz uważać z ilością. W ten sposób zrobisz pyszne fit lody. W wersji niskowęglowodanowej wybierz tłustą śmietankę lub mascarpone, a zamiast cukru sięgnij np. po erytrytol. Tak powstaną keto lody w wielu pysznych smakach.

babciny przepis na lody

fot. Domowe lody przepis babci/Adobe Stock, tinasdreamworld

Jak przechowywać domowe lody?

Domowe lody najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Najlepiej, jeśli jest to opakowanie plastikowe lub silikonowe. W sieci znajdziesz też specjalne pojemniki do przechowywania lodów wraz z łyżeczką do ich nakładania.

Pamiętaj też, że przed podaniem warto wyjąć lody na kilka minut, aby lekko zmiękły i były łatwiejsze do nakładania.

Czytaj także:
Jak zrobić domowe wodne lody?
Na czym polega dieta lodowa?
Z czego zrobić wegańskie lody?

Redakcja poleca

REKLAMA