Deser w pucharku fot. Adobe Stock

Sernikowy pucharek z owocami - kiedy masz ochotę na coś słodkiego!

Wierzch deseru możesz ozdobić wiórkami czekolady, kolorową posypką, bitą śmietaną...Czym tylko zechcesz!
/ 25.11.2011 06:27
Deser w pucharku fot. Adobe Stock

Przygotowanie 10 min
Chłodzenie (w sumie) ok. 90 min
Porcja ok. 350 kcal

Przepis na 6 porcji:

- 2 galaretki pomarańczowe
- galaretka czerwona (np. wiśniowa)
- 3 kubeczki serka waniliowego (ok. 20 dag)
- szklanka mleka 2-proc.
- skórka i sok z połowy pomarańczy
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- 1/2 szklanki drobnych owoców (np. malin, jagód)
- kilka łyżek pokrojonej drobno czekolady deserowej

Sposób wykonania:

1. Mleko zagrzej, cały czas mieszając, wsyp galaretki pomarańczowe i rozpuść. Przestudź, dodaj serki, odstaw, aby masa lekko zaczęła gęstnieć. Wtedy dodaj sok, skórkę z pomarańczy i miksuj masę na najwyższych obrotach, aż stanie się puszysta. Rozlej do pucharków i odstaw do lodówki.

2. Przygotuj galaretkę czerwoną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce opłucz, a brzoskwinie pokrój na kawałki. Ułóż na stężałej masie i zalej gęstniejącą galaretką. Odstaw go lodówki na kolejne 30 minut. Deser podawaj posypany czekoladą.

Smakowite desery - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)