Tanie, chrupiące i idealnie miękkie. Te rogaliki orzechowe siostry Anastazji najlepiej smakują na ciepło
fot. Adobe Stock, New Africa
Rogaliki orzechowe siostry Anastazji są łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim pyszne. Najlepiej smakują na ciepło, ale spokojnie możesz schować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Będą też idealne na spotkania z rodziną, popołudniową kawę czy świąteczny stół. Sprawdź ten pyszny przepis.
Rogaliki orzechowe to prawdziwa esencja domowych wypieków - chrupiące, maślane i delikatne, z wyrazistą nutą. Ten przepis siostry Anastazji, znanej z tradycyjnych i sprawdzonych domowych receptur, to sposób na pyszny deser, który zachwyci każdego. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy szybki lunch do pracy. Sprawdź, jak je zrobić i od razu przygotuj większą ilość!
Siostra Anastazja od lat inspiruje swoimi przepisami, które są proste, szybkie i bardzo tradycyjne. Nie ma tu miejsca na fit składniki - ma być z sercem, po polsku i na słodko. Z poniższego przepisu zrobisz ok. 25-30 małych rogalików.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej,
250 g zimnego masła,
3 żółtka,
3 łyżki śmietany,
szczypta soli.
Składniki na krem orzechowy:
200 g zmielonych orzechów włoskich,
100 g cukru pudru,
białko z jednego jajka,
kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę razem z solą.
Pokrój schłodzone masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Palcami wyrabiaj coś na kształt kruszonki.
Następnie dodaj żółtka i kwaśną śmietanę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj zmielone orzechy z cukrem pudrem.
Dodaj białko i kilka kropel aromatu migdałowego (jeśli używasz), aby masa nabrała konsystencji pozwalającej na łatwe formowanie.
Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm.
Pokrój okrąg na trójkąty (jak pizzę).
Na szerokim końcu każdego trójkąta nałóż małą ilość nadzienia orzechowego. Zwiń rogaliki, zaczynając od szerszego końca, ku wąskiemu.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wystudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
fot. Przepis na rogaliki orzechowe siostry Anastazji/Adobe Stock, BarTa
Aby rogaliki udały się perfekcyjnie, przede wszystkim potrzebujesz mocno schłodzonego ciasta oraz dobrej jakości składników. Jeśli chodzi o nadzienie, najczęściej używane są orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z innymi rodzajami, na przykład orzechami laskowymi, migdałami czy pekanami.
Aby masa była bardziej aromatyczna, można dodać do niej kilka kropel aromatu migdałowego lub waniliowego.
Podczas pieczenia warto monitorować czas - choć jest umownie podany w przepisie, piekarniki są różne i czas ten może się zmienić. Dlatego regularnie podglądaj swoje rogaliki, bo zbyt długo pieczone mogą stracić swoją kruchość, a za krótko pozostaną niedopieczone i "gumowate".
Zobacz też inne pomysły na słodkości siostry Anastazji:
Idealnie puszyste i wilgotne ciasto z pigwą siostry Anastazji będzie doskonałym wyborem na nadchodzące chłodne dni. Sprawdzi się jako lekki deser lub słodka przekąska do porannej lub popołudniowej kawy. Siostra Anastazja, znana z wyjątkowych przepisów na ciasta i desery, od lat inspiruje miłośników domowych wypieków.
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą siostry Anastazji będzie strzałem w dziesiątkę, jeśli szukasz ciasta, które będzie kwintesencją jesiennych smaków. Maślane, kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi śliwkami i leciutką bezą tworzy idealną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Ciasto pijana śliwka jest popularne w okresie świątecznym, ale świetnie sprawdza się także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy propozycja na rodzinną imprezę. Zrobisz je szybko, a czekoladowy smak wpadnie w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Oto najlepszy przepis na pijaną śliwkę siostry Anastazji.
Pyszne amoniaczki siostry Anastazji możesz przygotować w kilka chwil. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy oraz szybka przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Możesz przechowywać je przez długi czas, a i tak zachowają swoją kruchość i smak. Zobacz ten przepis i przygotuj pyszne amoniaczki wg przepisu siostry Anastazji.
Oponki siostry Anastazji sprawdzą się jako pyszna przekąska na Tłusty Czwartek, ale także na inne okazje. Możesz przygotować je na bazie sera lub z klasycznego ciasta drożdżowego. Gotowe oponki siostry Anastazji udekoruj cukrem pudrem, domowym lukrem albo gęstą, kolorową polewą. Świetnie sprawdzi się także płynna czekolada.
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, którą zrobisz łatwo i szybko. Przepis nie jest skomplikowany, a po usmażeniu pączki możesz dowolnie udekorować i nadziać wybranym dżemem czy kremem. Zobacz, jak przygotować pyszne pączki siostry Anastazji i dlaczego warto dodać do nich ziemniaki.
Ciasto snickers siostry Anastazji to efektowny i bardzo słodki deser, który idealnie sprawdzi się do gorącej kawy, a także chłodnego letniego napoju. Przygotujesz go łatwo i szybko. Świetnie smakuje z masą kajmakową i solidnym dodatkiem orzechów, także tych solonych. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto snickers.
Orzeszki siostry Anastazji to małe ciasteczka, które swoim wyglądem przypominają orzechy włoskie w łupinach. Łatwo zrobisz je na bazie masy kajmakowej lub skondensowanego mleka z dodatkiem świeżych orzechów, a także lekkiego kruchego ciasta. Najważniejsze jest, aby nadać mu kształt orzechów - zobacz jak to zrobić.
Cytrynowiec siostry Anastazji idealnie sprawdza się do wspólnej kawy z bliską osobą, a także jako lekki i puszysty deser po obiedzie. Możesz przygotować go na kilka sposobów - wykorzystać obie masy do przełożenia biszkoptów albo jedną z nich posmarować ciasto z góry i po bokach. Oto przepis na pyszny cytrynowiec.
Seromakowiec siostry Anastazji to doskonałe świąteczne ciasto łączące dwa klasyczne bożonarodzeniowe desery: makowiec i sernik. W seromakowcu siostry Anastazji znajdują się 3 warstwy: ucierane ciasto, warstwa serowa i warstwa z masy makowej. To tradycyjny przepis na makosernik, z którego korzystają miliony Polek.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.