Słony karmel - przepis, który zawsze się udaje

Słony karmel - jak zrobić, by był doskonały w smaku, nie za słodki, nie za słony. To świetny dodatek do lodów, gofrów czy ciast. Potrzebujesz tylko cukru, śmietany kremówki, soli oraz masła.
Weronika Kwaśniak / 29.11.2019 10:33

Ten słodki sos karmelowy, czyli słony karmel, idealnie pasuje jako dodatek do lodów, deseru panna cotta, sernika na zimno, kawy, babeczek. Potrzebujesz tylko cukru, śmietany kremówki 30% lub 36%, soli oraz miękkiego masła. 

Składniki:

  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%),
  • 1 łyżeczka drobnej soli,
  • 1/2 kostki miękkiego masła.

Pamiętaj, że śmietana i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu słonego karmelu - jeśli chociaż odrobinę się przypali, jego smak będzie całkiem zepsuty.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka na średnim ogniu wsyp cukier - potrząsaj garnkiem, unikaj mieszania, by nie powstały grudki. To nie jest wykroczenie, ale zaleca się jedynie poruszanie garnkiem.
  2. Dodaj masło i gotuj przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
  3. Po 3 minutach, gdy masa będzie gładka, dodaj do niej sól.
  4. Na samym końcu wlej do solonego karmelu śmietanę. Wystarczy tylko 1 minuta gotowania, a całość stworzy gotowy sos.

Zobacz też: Polewa czekoladowa - przepis doskonały
Idealny przepis na tradycyjny karmelPuszysty sernik z karmelem