Przygotowanie 30 min
Pieczenie ok. 15 min
Sztuka 80 kcal
Przepis na ok. 30 sztuk pierniczków:
- 2,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- jajko
- 1/4 szklanki miodu akacjowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
Lukier:
- białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
Jak zrobić lukrowane pierniczki na święta?
- W rondelku delikatnie podgrzej masło z miodem, cukrem pudrem i śmietaną. Gdy przestygnie, dodaj jajko.
- Mąkę połącz z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
- Wlej masło z dodatkami. Wyrób ciasto i odstaw na 30 min do lodówki.
- Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 1/2 cm. Wykrój foremkami ciasteczka.
- Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st.
- Przygotuj lukier: białko lekko ubij, dodaj cukier puder, wymieszaj. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Udekoruj ciasteczka, odstaw, aż lukier całkowicie stężeje.
Przepis z "Pani domu"
Świąteczne smakołyki - forum