Miodek turecki króluje na stoiskach pod cmentarzami. Czym jest ta "rywalka" pańskiej skórki i jak zrobić trupi miodek w domu?

miodek turecki trupi miodek fot. Adobe Stock, AGA
Miodek turecki to słodki przysmak, który łączy w sobie prostotę przygotowania i niezapomniany smak. Chociaż najczęściej spotykamy go na festynach lub przy cmentarzach, z łatwością można go zrobić w domowym zaciszu. Warto spróbować tego klasycznego deseru, który zachwyca nie tylko dzieci, ale i dorosłych.
/ 22.10.2024 11:53
miodek turecki trupi miodek fot. Adobe Stock, AGA

Miodek turecki (inaczej znany jako "chałwa turecka" lub "turecki nugat") to słodki przysmak, który ma długą tradycję w kuchni tureckiej i śródziemnomorskiej. Jego nazwa może być myląca, bo choć "miodek" kojarzy się głównie z miodem, to w przypadku tego deseru chodzi bardziej o karmelową, kruchą strukturę i delikatny smak.

Ten pyszny smakołyk, znany również u nas, szczególnie popularny jest podczas festynów i jarmarków, ale także w dzień Wszystkich Świętych - można go kupić na cmentarzu razem z pańską skórką. W Polsce czasem nazywa się go "trupim miodkiem".

Spis treści:

  1. Miodek turecki: co to za deser?
  2. Tradycja miodku tureckiego
  3. Jak zrobić miodek turecki w domu?

Miodek turecki: co to za deser?

Miodek turecki tradycyjnie wytwarzany jest z cukru, miodu i dodatków takich jak orzechy, sezam czy wiórki kokosowe, ma charakterystyczną, twardą konsystencję. W niektórych przepisach znajdziesz także przyprawy, takie jak wanilia czy kardamon, które wzbogacają smak miodek tureckiego i nadają mu głębszy aromat.

Przekąska ta najczęściej spotykana jest na targach, jarmarkach, ale także w sklepach spożywczych, np. podczas tygodni tematycznych. Ma konsystencję twardej krówki ciągutki, jest bardzo słodka i zwykle posiada duże kawałki orzechów.

Miodek turecki: tradycja

Miodek turecki ma swoje korzenie w regionie Bliskiego Wschodu, a jego historia sięga setek lat. W Turcji i krajach sąsiadujących z nią ten słodki przysmak stanowi ważny element świątecznych uroczystości, ale chętnie sięga się po niego także na co dzień.

W krajach takich jak Grecja czy Liban miodek turecki (często zwany tam nugatem) pojawia się na stołach podczas świąt religijnych, wesel oraz innych uroczystości. Tradycyjnie przygotowywany był w małych rzemieślniczych warsztatach cukierniczych, gdzie cukiernicy tworzyli go na bazie lokalnych składników, takich jak orzechy, sezam czy miód, co podkreślało jego regionalny charakter.

W Polsce miodek turecki cieszy się popularnością głównie jako festynowy i "cmentarny" przysmak, często sprzedawany w prostych, papierowych lub foliowych opakowaniach. Choć tradycyjnie był przygotowywany z lokalnych składników, dziś różne wersje miodku można spotkać w wielu krajach na całym świecie, przy czym każdy region dodaje swój niepowtarzalny akcent.

miodek turecki przepis

fot. Miodek turecki jest popularny w wielu krajach na całym świecie/Adobe Stock, Longfin Media

Jak zrobić miodek turecki w domu? Prosty przepis

Miodek turecki możesz z łatwością przygotować w domu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że składniki są dobrej jakości. Podobnie jak przy pańskiej skórce trzeba uważać na te kupowane na bazarach miodki, ponieważ nie zawsze wiadomo, czy zachowano wszelkie zasady higieny i bezpieczeństwa. Chodzi głównie o to, że do przygotowania tego przysmaku wykorzystuje się surowe białko jajka.

Składniki:

  • 300 g cukru,
  • 100 g miodu,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 białko jajka,
  • garść posiekanych migdałów (lub innych orzechów),
  • 1 łyżka syropu glukozowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajko sparz przed użyciem, ale nie gotuj go, bo wówczas białko się zetnie.
  2. W garnku na małym ogniu rozpuść cukier z wodą i miodem. Mieszaj delikatnie, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa.
  3. Następnie zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia, tworząc złoty karmel.
  4. W międzyczasie ubij białko jajka na sztywną pianę. Gdy masa karmelowa osiągnie złocisty kolor, delikatnie wlej ją do ubitego białka, stale mieszając.
  5. Dodaj syrop glukozowy, jeśli chcesz uzyskać bardziej miękką i plastyczną konsystencję.
  6. Do powstałej masy wsyp posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż masę na papier do pieczenia lub silikonową matę i uformuj prostokąt lub dowolny kształt, który preferujesz. Pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia.
  8. Po ostygnięciu pokrój miodek na małe kawałki.

miodek turecki

fot. Przepis na miodek turecki/Adobe Stock, New Africa

Czytaj także:
Ciasto duszek na Wszystkich Świętych
Święto Zmarłych: zwyczaje w Polsce i na świecie
Cytaty na Wszystkich Świętych

Redakcja poleca

REKLAMA