Tartaletki z owocami jagodowymi - przepis fot. Kasia Bukowska

Tartaletki z owocami jagodowymi - przepis

Tartaletki z owocami jagodowymi to bardzo wykwintny deser. Ale z łatwością możesz przyrządzić go sama!
/ 06.07.2018 11:15
Tartaletki z owocami jagodowymi - przepis fot. Kasia Bukowska

Przygotowanie 60 min
Pieczenie 12 min
Sztuka ok. 280 kcal

Przepis na 12 sztuk tartaletek z owocami:


  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Nadzienie:

  • 0,5 l mleka
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 50 dag drobnych owoców jagodowych (jagód, malin)
  • 6 łyżek dżemu pomarańczowego
  • listki mięty
  • masło do foremek

Sposób wykonania tartaletek z owocami:

  1. Mąkę posiekaj z pokrojonym masłem i szczyptą soli. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Posiekaj, zagnieć ciasto, uformuj w kulę, chłodź 30 min w lodówce. W tym czasie z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj budyń, ostudź.

  1. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie, wysmarowane masłem foremki. Przyciśnij wałek, odetnij nadmiar ciasta od brzegów foremek. Wylep foremki ciastem. Skrawki zagnieć, rozwałkuj i wylep nim kolejne foremki.
  2. Ciasto w foremkach nakłuj widelcem. Piecz 12 min (200 st.), ostudź. Na dno tartaletek włóż po łyżeczce dżemu, napełnij budyniem. Obsyp owocami. Ostudź, udekoruj miętą.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)