tartaletki z czereśniami fot. Adobe Stock

Tartaletki z czereśniami i z bitą śmietaną - przepis

Małe i eleganckie ciasteczka nie tylko na wystawne przyjęcie
/ 04.07.2018 16:15
tartaletki z czereśniami fot. Adobe Stock

Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
Sztuka ok. 320 kcal


Przepis na 12 sztuk:
Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Obłożenie:

  • 60 dag czereśni
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • łyżka żelatyny
  • szczypta mielonego cynamonu i goździków
  • bita śmietana i czereśnie do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Składniki posiekaj i zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń i chłodź 30 min. 12 foremek na tartaletki natłuść i wylep ciastem. Piecz na złoty kolor ok. 15 min (200 st.).

  1. Czereśnie wydryluj, posyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i goździków, podlej wodą, rozgotuj i zmiksuj. Wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Babeczki napełnij galaretką. Chłodź 30 min. Ozdób bitą śmietaną i świeżymi czereśniami.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)