Torcik jagodowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sernik jagodowy na kruchym spodzie - przepis

Bitą śmietanę możesz zrobić sama, używając 30-proc śmietanki kremowej marki. Po prostu ubij ją mikserem z dodatkiem cukru.
/ 17.07.2018 14:20
Torcik jagodowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie ok. 35 min (+ chłodzenie)
Porcja ok. 350 kcal


Przepis na 12 porcji:
  • 30 dag kruchych herbatników
  • 10 dag masła
  • 2–3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa:

  • 60 dag białego sera
  • 10 dag masła
  • 25 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 dag jagód
  • skórka otarta z cytryny

Na wierzch:

  • galaretka truskawkowa
  • 10 dag jagód
  • bita śmietana

Sposób wykonania:

  1. Herbatniki pokrusz i utrzyj z masłem i śmietaną. Włóż na dno tortownicy i odstaw do schłodzenia. Ser zmiksuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj budyń rozrobiony w mleku.
  2. Masę serową gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Ostudź i wymieszaj z jagodami. Przełóż do tortownicy. Odstaw do lodówki. Przygotuj galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż w przepisie.
  3. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, wierzch sernika posyp jagodami i zalej lekko tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.



SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)