Składniki na pączki serowe:
- 35 dag mąki
- 25 dag mielonego tłustego twarogu
- 4 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- ok. 100 ml mleka
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki syropu pomarańczowego
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przepis na pączki serowe:
- Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem, dodając jajka, żółtka i twaróg.
- Masę połączyć z syropem pomarańczowym, przesianą mąką, solą i rozczynem.
- Wymieszać, wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.
- Oprószyć mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
- Z ciasta formować małe kule, układać je na stolnicy do wyrośnięcia.
- Smażyć partiami w dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy na karnawał:
Pączki z nadzieniem toffi - przepis
Przepis na pączki wiedeńskie z ciasta parzonego
Przepis na faworki
Przepis na pączki wiedeńskie z ciasta parzonego
Przepis na faworki