Omlet czekoladowy

Omlet będzie bardziej wykwintny, gdy do ciasta wsypiesz łyżkę rodzynek lub suszonej żurawiny
/ 29.10.2010 07:25

Przygotowanie: 30 min 
Porcja: 330 kcal

Składniki na 2 porcje:
- 5 jajek
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
-  2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1/3 laski wanilii
- bita śmietana
- plasterki pomarańczy lub innych owoców

Sposób wykonania:
1. Czekoladę połam na drobne kawałki, włóż do miseczki. Wstaw naczynie do gorącej kąpieli. Mieszaj czekoladę, aż się całkowicie rozpuści. Ostudź.

2. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z mlekiem, cukrem pudrem, przesianą mąką
i rozpuszczoną czekoladą. Dopraw skórką pomarańczową oraz rdzeniem wyskrobanym z laski wanilii.

3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą czekoladową. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wlej połowę przygotowanego ciasta, rozprowadź po całej patelni. Smaż z każdej strony po ok. 3 minuty. Podobnie usmaż drugi omlet z pozostałego ciasta.

4. Zsuń na talerz, posmaruj bitą śmietaną, obłóż owocami. Natychmiast podawaj. Omlet możesz oprószyć cukrem pudrem lub wiórkami czekoladowymi.

Smakowite desery - forum >>