Muffinki to rodzaj wysokich babeczek, pieczonych w specjalnych foremkach papierowych, zwanych potocznie papilotkami. Zazwyczaj przygotowuje się je w wersji na słodko, ale muffiny na słono zdobywają coraz większą popularność - to w końcu idealna przekąska na imprezę! Najbardziej znane rodzaje muffinek to muffinki czekoladowe, muffinki bananowe, muffinki marchewkowe (wcale nie w wersji na słono!), a także muffiny z budyniem.
łyżka posiekanego szczypiorku lub czerwonej cebuli,
sól,
pieprz.
Jak zrobić muffinki ze szpinakiem? Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Szpinak umyj, osusz, posiekaj. Ser pleśniowy i fetę pokrój w kostkę, żółty zetrzyj na tarce. W misce roztrzep jajka z czosnkiem, solą, pieprzem, szczypiorkiem lub cebulą. Dodaj szpinak, ser pleśniowy i fetę, wymieszaj widelcem. Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuść oliwą lub masłem, napełnij masą. Piecz przez mniej więcej 13 minut. Posyp muffinki żółtym serem, piecz jeszcze mniej więcej 3 minuty, aż żółty ser się roztopi.
Jak zrobić muffinki czekoladowe? Masło roztop i ostudź. Czekoladę pokrój na kawałeczki. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Jajka zmiksuj razem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Wszystkie składniki na muffinki delikatnie połącz za pomocą łyżki: do sypkich, dodaj płynne i kilkakrotnie delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj 3/4 posiekanej czekolady.
Masę przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki czekolady. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz muffinki przez około 20 minut do czasu, aż babeczki urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka.
Jak zrobić muffinki marchewkowe? W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Masło rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzonym masłem i startą marchewką. Do sypkich składników na muffinki dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180 stopniach C przez około 25 minut. Najlepiej ustawić przy tym piekarnik na funkcję góra-dół. Muffinki wyjmij i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp posiekanymi pistacjami.
Wytrawne muffinki to wszechstronne i smaczne danie, które doskonale sprawdza się zarówno na śniadanie, lunch, jak i przekąskę. Dzięki różnorodności składników, takich jak warzywa, sery, mięso czy zioła, wytrawne muffinki są sycące i bogate w smak. Aby w pełni cieszyć się ich aromatem i teksturą, warto wiedzieć, z czym je podawać.
Aby zrobić babeczki na Halloween, wystarczy dosłownie kilka składników. Do dekoracji muffinek na Halloween wykorzystaj lukier, usztywnioną bitą śmietanę lub gotowe dekoracje. Możesz także przygotować pyszny krem pomarańczowy na bazie barwnika spożywczego albo purée z dyni. Zobacz, jak zrobić te miękkie halloweenowe babeczki.
Babeczki walentynkowe są intensywnie czekoladowe, a z wierzchu oblane aksamitnym kremem. Najlepiej udekorować je posypką w kształcie maleńkich serduszek, która nada im walentynkowego wyglądu. Do babeczek walentynkowych wykorzystaj czekoladę gorzką lub deserową. Przyda się też spora szczypta cynamonu.
Muffiny ze szpinakiem i suszonymi pomidorami smakują wybornie, a nie wymagają wiele pracy ani czasu na przygotowanie. Muffiny ze szpinakiem piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki marchewkowe to doskonała alternatywa dla klasycznego ciasta z marchewką w roli głównej. Marchewkowe babeczki doskonale nadadzą się na piknik lub imprezę w ogrodzie.
Miniserniczki to coś pomiędzy tradycyjnym sernikiem, a pysznymi muffinkami. Do przygotowania oprócz twarogu potrzebujesz też m.in. mąki, cukru i jajek.
Muffinki są idealnym pomysłem na deser - możesz dopasować ich wygląd i smak do swoich własnych upodobań, a zawsze będą wyśmienite. Wszystkim smakoszom zdecydowanie polecamy muffinki.
Muffinki to prosty i smaczny deser, który można bardzo szybko przygotować. Do ich przyrządzenia możemy użyć wszystkiego, co mamy akurat pod ręką, na przykład: czekolady, orzechów czy owoców. Mogą być na słono i na słodko. Zrobione samodzielnie, smakują o niebo lepiej niż kupione.