Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 dag cukru
- 80 ml oleju
- 250 ml maślanki
- jajko
Na nadzienie:
- 25 dag marmolady lub dżemu
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na muffinki z dżemem!
- W misce dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj: maślankę, jajko i olej.
- Przygotowany roztwór połącz ze składnikami sypkimi i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Na dno foremek nakładaj łyżkę ciasta, następnie niecałą łyżeczkę dżemu wymieszanego z mąką ziemniaczaną (do marmolady nie trzeba dodawać mąki ziemniaczanej).
- Całość zakryj cienko ciastem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 15-20 minut.
Zobacz więcej przepisów na muffiny:
Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis