Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 40 dag wiśni
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 250 ml maślanki
- 4 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól
Dekoracja:
- 10 dag białej czekolady
- 20 dag kremówki
Przygotowanie:
- Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajko ubij z cukrem i cukrem waniliowym a następnie z maślanką. Do masy dodawaj po łyżce mąki i dokładnie ucieraj. Na koniec wlej stopione i ostudzone masło, dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj.
- W zagłębienia foremek na muffiny włóż papierowe papilotki. Nałóż łyżką ciasto napełniając foremki do 2/3 wysokości (tak, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie). Do każdej mufinki wciśnij po 3–4 wiśnie. Część wiśni odłóź do dekoracji. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.
- Białą czekoladę połam na kawałki, rozpuść na parze. Kremówkę ubij i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Masę nakładaj łyżką na wierzch mufinek. Udekoruj wiśniami.