Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 150 ml jogurtu
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 24 wiśnie bez pestek (mrożone, kandyzowane)
Krem cytrynowy:
- 15 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- cytryna
Przygotowanie:
- Do miski wbij jajka, wsyp cukier, cukier waniliowy, ubij na puszystą masę. Wlej jogurt i olej, wymieszaj. Utrzyj z dodawaną po łyżce mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do 12 foremek na muffiny włóż papierowe papilotki. Do 2/3 wysokości papilotek nałóż ciasto. Do środka każdej muffinki wciśnij po 2 wiśnie. Piecz ok. 20 min (180 st.). Ostudź.
- Na krem utrzyj masło z cukrem pudrem. Pod koniec dodaj skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Na wierzchu muffinek ułóż po kopiastej łyżeczce kremu cytrynowego.