Proponujemy muffinki z dodatkiem ulubionych bakalii, takich jak: posiekane daktyle, figi czy suszone morele. Po upieczeniu można polać je miodem lub syropem klonowym.
Polecamy także: Bułeczki z rodzynkami - smaczny przepis
Muffinki bananowe z bakaliami
- 120 g masła
- 150 g cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 300 g mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione bakalie
- tłuszcz do foremek
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, wystudzić. Roztopione masło wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, rozgniecionymi widelcem bananami, śmietaną i jajkami. Potem dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, całość wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie. Ciasto nakładaj do wysmarowanych uprzednio foremek. Piecz ok. 20 min. w temp. 180°C. Ostudź na kratce.
Zobacz też: Jak upiec muffinki?