Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- szklanka mąki (170 g)
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki cukru (125 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- szklanka jagód
- 3/4 szklanki malin
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 100 ml maślanki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na muffiny z jagodami i malinami!
- Masło rozpuść w rondelku.
- W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- W innej misce roztrzep jajko z maślanką i rozpuszczonym masłem.
- Umyte owoce osusz na papierowym ręczniku.
- Maliny odłóż.
- Do suchych składników wlej płynne i lekko wymieszaj.
- Dodaj jagody i orzechy, zamieszaj.
- Masę przełóż do wyłożonej papierowymi papilotkami formy na muffinki, powciskaj maliny i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zobacz więcej przepisów na muffiny:
Babeczki warzywne - przepis
Muffinki z dżemem - przepis
Jak zrobić muffinki czekoladowe?
Muffiny marchewkowe - przepis