Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 60 g masła
- 1 1/4 szklanki śmietany
- 1 1/2 szklanki jagód
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wymieszaj w miesce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu rozbij jajko i połącz z cukrem. Roztop masło i dodaj je stopniowo do masy cukrowo-jajecznej. Na końcu połącz masę ze śmietaną.
- Dodaj jagody do mąki i delikatnie wymieszaj. Połącz mokrą masę z mąką i jagodami, pamiętając o tym, że ciasta nie należy mieszać zbyt długo.
- Przełóż ciasto do wysmarowanych tłuszczem albo wyłożonych papilotkami foremek na muffiny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut.