Składniki:
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pomarańcza
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 24 wisienki (kandyzowane, z kompotu lub konfitury)
Lukier wiśniowy:
- 20 dag cukru pudru
- 4 łyżki soku wiśniowego
- łyżka soku cytrynowego
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek. Pomarańczę umyj, otrzyj ze skórki i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem z pomarańczy. Białka ubij na pianę, wyłoż na masę żółtkową. Wprost na pianę przesiej obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto wymieszaj.
- Formę na 12 muffinek wyłóż papilotkami, napełnij do 2/3 wysokości. Do każdej muffinki wciśnij po wisience. Piecz 25 min (180 st.). Odstaw na 5 minut, po czym wyjmij z formy i odstaw do ostudzenia.
- Cukier pudrer utrzyj z sokiem wiśniowym i cytrynowym. Muffinki posmaruj lukrem i – zanim zastygnie – ułóż na wierzchu po wisience.