Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 30 g śliwek kalifornijskich,
- 100 g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 2 duże jajka,
- 25 g ciemnego kakao,
- 250 ml śmietany 30%,
- 1 płaska łyżeczka żelatyny,
- 40 ml wody,
- 2 łyżki cukru pudru,
- dekoracje halloweenowe do deserów,
- barwnik pomarańczowy do ciast.
Przygotowanie:
- Ze śliwek kalifornijskich przygotuj puree - zmiksuj śliwki z 1 łyżką wody.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
- W dużej misie wymieszaj masło i cukier, a następnie dodaj purée ze śliwek kalifornijskich i połącz składniki.
- Dodaj jajka i mieszaj, aż masa będzie lekka i puszysta.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, gorzkie kakao i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Umieść foremki na blaszce i napełnij masą.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 17 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuść w 40 ml ciepłej wody i odstaw.
- Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz kilka kropelek barwnika.
- Tężejącą żelatynę powoli wmieszaj do masy śmietanowej i udekoruj babeczki na Halloween.
Babeczki na Halloween są tak proste do zrobienia, że warto zachęcić do tego dzieci. Będą miały wielką frajdę z przygotowania i dekorowania muffinek. Jeśli organizujesz przyjęcie, sprawdź także inne przepisy na Halloween.
fot. Babeczki na Halloween/Adobe Stock, juliasudnitskaya
Jak zrobić pomarańczowy krem do babeczek na Halloween?
Aby uzyskać krem do muffinek na Halloween, ubij wysokoprocentową śmietankę z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu krem na babeczkach będzie trwały, a halloweenowe dekoracje nie stracą apetycznego wyglądu.
Aby przygotować pomarańczowy krem do babeczek, możesz do śmietanki z żelatyny dodać odrobinę pomarańczowego barwnika w płynie lub proszku (znajdziesz je w sklepach cukierniczych oraz niektórych marketach) albo wykorzystać 100 g dobrze zblendowanego musu z dyni.
Zmiksuj ją z ubitą śmietanką, a następnie dodaj 60 g cukru pudru oraz rozpuszczoną w ciepłej wodzie (ok. 50 ml) płaską łyżkę żelatynę. Tak przygotowaną masę dobrze wymieszaj, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.
Jak udekorować babeczki halloweenowe bez kremu?
Zamiast kremu możesz wykorzystać kolorowe cukierki albo gotowe słodkości w kształcie pająków, czaszek czy dyń. Wystarczy, że wyłożysz je na wierzch upieczonych babeczek.
Aby dobrze się trzymały, możesz przygotować niewielką ilość lukru, gotując wodę z cukrem pudrem w proporcji 1:1, a następnie posmarować nią wierzch muffinek i przyczepić ozdoby.
Świetnie sprawdzi się także jadalny brokat, którym spryskasz całe babeczki. W ten sposób możesz także udekorować inne przekąski na Halloween.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.10.2020.
Czytaj także:
Paluchy wiedźmy na Halloween
Ciasteczka z pająkami na Halloween
Mumie z ciasta francuskiego