Babeczki na Halloween: jak zrobić pyszne halloweenowe muffinki z pomarańczowym kremem? Oto najlepszy przepis

Aby zrobić babeczki na Halloween, wystarczy dosłownie kilka składników. Do dekoracji muffinek na Halloween wykorzystaj lukier, usztywnioną bitą śmietanę lub gotowe dekoracje. Możesz także przygotować pyszny krem pomarańczowy na bazie barwnika spożywczego albo purée z dyni. Zobacz, jak zrobić te miękkie halloweenowe babeczki.
/ 19.10.2023 16:26
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki na Halloween: jak zrobić pyszne halloweenowe muffinki z pomarańczowym kremem? Oto najlepszy przepis fot. Adobe Stock, juliasudnitskaya
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 30 g śliwek kalifornijskich,
  • 100 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 25 g ciemnego kakao,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
  • 40 ml wody,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • dekoracje halloweenowe do deserów,
  • barwnik pomarańczowy do ciast.
Przygotowanie:
  1. Ze śliwek kalifornijskich przygotuj puree - zmiksuj śliwki z 1 łyżką wody.
  2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
  3. W dużej misie wymieszaj masło i cukier, a następnie dodaj purée ze śliwek kalifornijskich i połącz składniki.
  4. Dodaj jajka i mieszaj, aż masa będzie lekka i puszysta.
  5. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, gorzkie kakao i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Umieść foremki na blaszce i napełnij masą.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 17 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
  9. Żelatynę rozpuść w 40 ml ciepłej wody i odstaw.
  10. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz kilka kropelek barwnika.
  11. Tężejącą żelatynę powoli wmieszaj do masy śmietanowej i udekoruj babeczki na Halloween.

Babeczki na Halloween są tak proste do zrobienia, że warto zachęcić do tego dzieci. Będą miały wielką frajdę z przygotowania i dekorowania muffinek. Jeśli organizujesz przyjęcie, sprawdź także inne przepisy na Halloween.

babeczki halloween

fot. Babeczki na Halloween/Adobe Stock, juliasudnitskaya

Jak zrobić pomarańczowy krem do babeczek na Halloween?

Aby uzyskać krem do muffinek na Halloween, ubij wysokoprocentową śmietankę z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu krem na babeczkach będzie trwały, a halloweenowe dekoracje nie stracą apetycznego wyglądu.

Aby przygotować pomarańczowy krem do babeczek, możesz do śmietanki z żelatyny dodać odrobinę pomarańczowego barwnika w płynie lub proszku (znajdziesz je w sklepach cukierniczych oraz niektórych marketach) albo wykorzystać 100 g dobrze zblendowanego musu z dyni.

Zmiksuj ją z ubitą śmietanką, a następnie dodaj 60 g cukru pudru oraz rozpuszczoną w ciepłej wodzie (ok. 50 ml) płaską łyżkę żelatynę. Tak przygotowaną masę dobrze wymieszaj, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.

Jak udekorować babeczki halloweenowe bez kremu?

Zamiast kremu możesz wykorzystać kolorowe cukierki albo gotowe słodkości w kształcie pająków, czaszek czy dyń. Wystarczy, że wyłożysz je na wierzch upieczonych babeczek.

Aby dobrze się trzymały, możesz przygotować niewielką ilość lukru, gotując wodę z cukrem pudrem w proporcji 1:1, a następnie posmarować nią wierzch muffinek i przyczepić ozdoby.

Świetnie sprawdzi się także jadalny brokat, którym spryskasz całe babeczki. W ten sposób możesz także udekorować inne przekąski na Halloween.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.10.2020.

Czytaj także:
Paluchy wiedźmy na Halloween
Ciasteczka z pająkami na Halloween
Mumie z ciasta francuskiego

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA