Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- dynia
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 120 g jogurtu naturalnego
- orzechy włoskie
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju
- odrobina soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić dyniowe muffiny!
- Z dyni przygotuj puree - upiecz warzywo w piekarniku a potem zmiksuj. Do muffinów będziesz potrzebować około 1 szklanki puree.
- W misce wymieszaj brązowy cukier z jogurtem naturalnym i jajkiem.
- Dodaj puree z dyni, olej i cukier wanilinowy, wymieszaj.
- Do drugiego naczynia przesiej mąkę.
- Dodaj do mąki budyń, proszek do pieczenia i sól.
- Połącz sypkie składniki z płynnymi.
- Wypełnij masą papilotki do około 3/4 wysokości.
- Z wierzchu posyp posiekanymi orzechami.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 175 stopni C.