Muffiny czekoladowe z kremem - przepis składniki i przygotowanie

Udekoruj babeczki ulubionymi owocami.
Weronika Kwaśniak / 04.04.2014 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Muffiny czekoladowe z kremem - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 360 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • tabliczka czekolady deserowej
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

Na krem:


  • 15 dag serka mascarpone
  • 10 dag serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 9 łyżeczek konfitury
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na muffiny czekoladowe z kremem!

  1. Czekoladę razem z masłem rozpuść na parze.
  2. Jogurt wymieszaj z jajkami i cukrem.
  3. Mąkę połącz z solą i sodą.
  4. Mokre składniki wymieszaj z suchymi.
  5. Dodaj czekoladę.
  6. Foremki na muffinki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  7. Nakładaj po porcji ciasta.
  8. Piecz 30 minut w temp. 190 st. C.
  9. Z upieczonych i ostudzonych babeczek zetnij wierzchy.
  10. Na wierzchu babeczek kładź po porcji kremu przygotowanego z serka mascarpone utartego z cukrem pudrem i delikatnie wymieszanego z serkiem waniliowym.
  11. Polej konfiturą.
  12. Możesz posypać okruszkami ciasta lub udekorować owocami.

Sprawdź inne przepisy na muffiny:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA