Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek tartego parmezanu (lub sera żółtego)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 3 duże jajka
- 8 łyżek oleju
- łyżka masła
- 10 dag szynki
- kawałek (5 cm) pora
- 1/4 strąka papryki
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło i mąka do foremek
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na babeczki warzywne!
- Pora i paprykę przesmaż na maśle.
- Mąkę wymieszaj z serem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Jogurt wymieszaj z olejem, jajkami.
- Wlej do mąki i szybko połącz składniki za pomocą miksera.
- Dodaj kukurydzę, szynkę i podsmażone warzywa.
- Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
- Piecz około 30 minut w 185°C.