Muffinki z batonem – gdy chcemy słodko zgrzeszyć
Muffinki są dobre na każdą okazję. Efektowne, łatwe do podziału i proste w przygotowaniu. Urozmaicą każde spotkanie towarzyskie, piknik, urodziny, dziecięce party…Możemy wzbogacać je wszystkim - owocami, czekoladą, bakaliami… oraz dekorować na setki różnych sposobów, a one zawsze będą smakować i prezentować się doskonale. Taki ich urok! Najnowszym trendem w profesjonalnym cukiernictwie jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj muffiny - efekt końcowy zaskoczy dosłownie każdego!
Zobacz także: Sernik na zimno o smaku mango
Składniki (na ok. 15 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- pół szklanki oleju
- 300 g jogurty
- 80 g batoników Daim
- opcjonalnie 50 ml likieru Baileys
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Zawartości obu naczyń połączyć, dodając na koniec posiekane batoniki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyciągnięciu z piekarnia odczekać aż babeczki ostygną i wyciągnąć je z formy. Ostudzone muffinki dekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną, owocami, posypkami, kruszonym lub tartym batonikiem Daim. Z dodatkiem likieru Baileys muffinki staną się wykwintnym deserem na wieczorne, eleganckie przyjęcie. Smacznego!
Źródło: www.indexfood.pl / om