Muffinki czekoladowe

Muffinki z dodatkiem pokruszonych batonów

Muffinki są idealnym pomysłem na deser - możesz dopasować ich wygląd i smak do swoich własnych upodobań, a zawsze będą wyśmienite. Wszystkim smakoszom zdecydowanie polecamy muffinki.
/ 18.06.2013 11:59
Muffinki czekoladowe

Muffinki z batonem – gdy chcemy słodko zgrzeszyć

Muffinki są dobre na każdą okazję. Efektowne, łatwe do podziału i proste w przygotowaniu. Urozmaicą każde spotkanie towarzyskie, piknik, urodziny, dziecięce party…Możemy wzbogacać je wszystkim - owocami, czekoladą, bakaliami… oraz dekorować na setki różnych sposobów, a one zawsze będą smakować i prezentować się doskonale. Taki ich urok! Najnowszym trendem w profesjonalnym cukiernictwie jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj muffiny - efekt końcowy zaskoczy dosłownie każdego!

Zobacz także: Sernik na zimno o smaku mango

 Składniki (na ok. 15 sztuk)

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g jogurty
  • 80 g batoników Daim
  • opcjonalnie 50 ml likieru Baileys

Przygotowanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Zawartości obu naczyń połączyć, dodając na koniec posiekane batoniki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki i  piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyciągnięciu z piekarnia odczekać aż babeczki ostygną i wyciągnąć je z formy. Ostudzone muffinki dekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną, owocami, posypkami, kruszonym lub tartym batonikiem Daim. Z dodatkiem likieru Baileys muffinki staną się wykwintnym deserem na wieczorne, eleganckie przyjęcie. Smacznego!

Źródło: www.indexfood.pl / om

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)