Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag mąki pszennej
- 11 dag mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 10 dag cukru
- aromat śmietankowy
- jajko
- 80 ml oleju
- 25 dag jogurtu naturalnego
Na wierzch:
- 10 dag cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- mrożone maliny lub wiśnie do dekoracji
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na muffiny z kolorową posypką!
- Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sodę, sól.
- W drugim naczyniu wymieszaj jajko, olej, jogurt i kilka kropli aromatu śmietankowego.
- Do płynnych składników dodaj suche i wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
- Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gęsty lukier.
- Przełóż go do rożka zrobionego z pergaminu, zetnij końcówkę i wyciśnij na babeczki.
- Posyp kolorową posypką i udekoruj maliną.
Zobacz więcej przepisów na muffiny:
Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis