Babeczki z kremem limonkowym fot. Adobe Stock

Kruche babeczki z owocami

Pyszny deser na lato.
/ 28.07.2005 14:13
Babeczki z kremem limonkowym fot. Adobe Stock

40 min, 20 porcji
1 porcja 310 kalorii

 


Składniki:
- 40 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- po ok. 20 dag jagód i poziomek
- 200 ml kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 1 galaretka truskawkowa

Do mąki dodać margarynę, 15 dag cukru pudru i żółtka, posiekać nożem, wyrobić ze śmietaną, ciasto zawinąć w folię, schłodzić.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, placek położyć na foremkach – babeczkach, docisnąć do foremek, nadmiar ciasta odciąć przy pomocy wałka.

 


Babeczki piec w 200°C na złoty kolor, wyjąć z foremek, ostudzić, napełnić bitą śmietaną przygotowaną ze śmietany kremówki, pozostałego cukru pudru i waniliowego. Na bitej śmietanie ułożyć owoce, polać je tężejącą galaretką rozpuszczoną w połowie wody podanej w przepisie, podawać, kiedy stężeje.

Przydatne w kuchni
Babeczki do napełniania

Zamiast przygotowywać ciasto i piec babeczki, możesz kupić gotowe. Wystarczy wypełnić je tak jak w przepisie bitą śmietaną lub budyniem, by błyskawicznie przygotować pyszny deser. Opakowanie z babeczkami (ok. 30 szt.) kosztuje ok. 10 zł.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/26.03.2018 11:04
Ja zamiast robić ciasto od początku użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego na bazie mąki szymanowskiej i to był mój "podkład" do babeczek :) Chyba wszyły pyszne, bo zniknęły w mgnieniu oka z talerza. :)