Kołacz królewski fot. STOCKFOOD/FREE

Kołacz królewski

Pyszne ciacho z masą owocową i bitą śmietaną
/ 16.05.2011 16:18
Kołacz królewski fot. STOCKFOOD/FREE
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:

- 25 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy

Na masę owocową:
- 3 jabłka
- torebka galaretki wiśniowej
- cukier

Na krem:
- 1 szkl. śmietanki kremówki
- 25 dag serka mascarpone
- cukier wanilinowy
- sok z cytryny

Sposób wykonania:
1. Margarynę posiekaj z dwoma rodzajami mąki, aż powstaną grudki, dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy
i śmietanę. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą, ochładzaj 30 min.

2. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi tortownicy. Spód ponakłuwaj. Ciasto piecz około 25 min (na złoty kolor) w temp. 190 st. Ostudź.

3. Drobno pokrojone jabłka uduś z 2 łyżkami cukru w szkl. wody. Wsyp galaretkę, zmiksuj. Schłodź. Wyłóż na zimne ciasto. Wstaw do lodówki.

4. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z serkiem doprawionym cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Krem rozsmaruj na masie owocowej. Ponownie schłodź. Udekoruj.

Pyszne ciasta - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)