Ciasto z pigwą i jabłkami

Dla jesiennego łasucha
/ 15.09.2008 15:00
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 żółtka 
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki śmietany 18%
- 1 kg jabłek
- pół słoika przecieru z pigwy
- cukier puder
- tłuszcz i mąka do formy

Jabłka obrać, pokroić i udusić z połową szklanki cukru, dodać przecier z pigwy (kto lubi słodsze masy, może dodać więcej cukru). Mąkę zmiksować z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem, dodać resztę cukru, żółtka i śmietanę. Połowę ciasta ułożyć w tortownicy z papierkiem do pieczenia na spodzie, lekko podpiec w 180ºC. Nałożyć masę owocową i posypać resztą pokruszonego w rękach ciasta, piec jeszcze 30 minut. Posypać cukrem lubn polać lukrem.