Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Ciasto marchewkowe to ciekawa propozycja dla tych osób, które dbają o figurę i zwracają uwagę na to, co jedzą. Takie ciasto, może być też skutecznym sposobem zachęcenia dzieci do jedzenia warzyw.
/ 30.10.2012 10:01
Ciasto marchewkowe

Marchewka jest źródłem naturalnego β-karotenu, witaminy A i C (kwas askorbinowy). Zawiera mało cukru, więc warto po nią sięgnąć chociażby na drugie śniadanie czy podwieczorek. Oto przepis na proste ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami. W wersji bardziej kalorycznej, do polania ciasta można użyć gotowego lukru.

Zobacz także: Jak szybko ugotować marchew?

Wilgotne ciasto marchewkowe

  • 250 g marchewki
  • 50 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 – 100 g mielonych migdałów
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • garść rodzynek
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • mały kieliszek oleju
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Obraną marchewkę należy zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar soku. Przesianą mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na kogel – mogel. Partiami dodawaj mąkę z orzechami, cały czas mieszaj. Następnie wlej olej, dodaj sól, starta marchewkę, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 40 minut. Podawaj ostudzone.

Smacznego!

Polecamy: Jak zrobić ciasto i ciasteczka z warzyw?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/10.02.2013 23:21
mi bardzo smakuje ciasto marchewkowe z ananasem :)
/04.12.2012 18:05
5 Dag mąki,czy to nie za mało >
/08.11.2012 17:58
Można też wykorzystywać dynię do wypieków: http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/44-kulinaria/50044-cukinia-dynia-wyhodowalismy-to-zjadajmy-ze-smakiem
POKAŻ KOMENTARZE (2)