Galette des rois - przepis na ciasto Trzech Króli

Ciasto Trzech Króli to tradycyjny wypiek od lat przygotowywany na 6 stycznia we Francji. Poznaj prosty i szybki przepis!
/ 05.01.2015 12:57

Ciasto Trzech Króli to rarytas. Proste i szybkie do przygotowania królewskie ciasto, zaskakuje niebiańskim smakiem, godnym podniebienia wymagającego wyrafinowanych doznań!

Galette des rois – przepis na ciasto Trzech Króli

fot. Fotolia

Składniki:

  • ciasto francuskie – dwa płaty
  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki rumu

Sposób przygotowania:

1. Mielone migdały, rum, roztopione masło, jedno jajko i cukier miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
2. Z płatów ciasta wycinamy dwa koła o średnicy ok. 25 cm.
3. Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Na spód wkładamy jedną część ciasta. Na ciasto wykładamy masę migdałową. Rozsmarowujemy pozostawiając wolne brzegi (na ok. 1-1,5 cm).
5. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym wcześniej z wodą.
6. Na masę kładziemy drugą część ciasta i zlepiamy brzegi. Można nakłuć je widelcem.
7. Robimy dziurkę na środku. Nożem wycinamy wzorek tak, by nie przeciąć ciasta. Całość smarujemy reszta żółtka.
8. Ciasto Trzech Króli pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)