Galette des rois - ciasto na trzech króli fot. Adobe Stock

Ciasto na Trzech Króli - przepis na Galette des rois

Galette des rois to tradycyjne ciasto francuskie pieczone na święto Trzech Króli, nadziewane masą migdałową. Ciasto Trzech Króli to prawdziwy przysmak - jest słodkie i kryje pewną niespodziankę.
Redaktorki Polki.pl / 30.12.2020 12:57
Galette des rois - ciasto na trzech króli fot. Adobe Stock

Galette des rois to ciasto, którego tradycja wypiekania sięga XIV wieku. W środku osoba przygotowująca wypiek chowała ziarno bobu. Ten, kto znalazł je spożywając ciasto 6 stycznia, miał wyjątkowe szczęście. Na jeden dzień ogłaszany był królem lub królową i wkładał specjalnie przygotowaną na tę okazję koronę.

Zwyczaj ten praktykowano również na francuskim dworze królewskim. Kobieta, która miała szczęście znaleźć ziarno, mogła liczyć na spełnienie przez króla jednego życzenia. Ona również ogłaszana była królową.

Ciasto Trzech Króli - przepis krok po kroku

Ciasto Trzech Króli to prawdziwy rarytas, bo choć jest proste i szybkie w przygotowaniu, zaskakuje wspaniałym smakiem.

Z czasem ziarno bobu zastąpiono porcelanową figurką Dzieciątka Jezus. Jej odnalezienie zwiastuje szczęście, nie brakuje także kolekcjonerów, którzy co roku starają się pozyskać jedną z nich do swojej kolekcji.

Składniki:

  • ciasto francuskie – dwa płaty,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki rumu.

Sposób przygotowania:

  1. Mielone migdały, rum, roztopione masło, jedno jajko i cukier miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
  2. Z płatów ciasta wytnij 2 koła o średnicy ok. 25 cm.
  3. Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Na spód wyłóż jedną część ciasta. Na ciasto wyłóż masę migdałową. Rozsmaruj pozostawiając wolne brzegi (na ok. 1-1,5 cm).
  5. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym wcześniej z wodą.
  6. Na masę połóż drugą część ciasta i zlep brzegi. Możesz nakłuć je widelcem.
  7. Zrób dziurkę na środku. Nożem wytnij wzorek tak, by nie przeciąć ciasta. Całość posmaruj resztą żółtka.
  8. Ciasto Trzech Króli piecz przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 5.01.2015.

Zobacz inne przepisy na ciasta:
Szybkie pączki drożdżowe, które zawsze się udają
Sernik tradycyjny - z czekoladą i rodzynkami
Tort makowy z białą czekoladą