Ciasto czekoladowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić ciasto czekoladowe z owocami i migdałami?

Upieczone i ostudzone ciasto warto ozdobić polewą czekoladową
/ 13.09.2018 10:50
Ciasto czekoladowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 45 min * pieczenie: 45 min * 1 porcja: ok. 280 kcal

Składniki na 16 porcji:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 10 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2–3 twarde gruszki
- migdały w płatkach lub słupkach do dekoracji


Sposób wykonania:
1. Kawałki masła, cukier, kakao i wodę wrzuć do rondelka. Mieszając, podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Potem gotuj 3 min na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmij ją z ognia i przestudź.

2. Ucierając, wbijaj do niej kolejno żółtka. Masę wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Na końcu delikatnie połącz ją z pianą z białek.



3. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.

4. Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 180 st. C. Posyp migdałami.

Pyszne ciasta - forum >>