Przygotowanie: 45 min * pieczenie: 45 min * 1 porcja: ok. 280 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 10 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2–3 twarde gruszki
- migdały w płatkach lub słupkach do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Kawałki masła, cukier, kakao i wodę wrzuć do rondelka. Mieszając, podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Potem gotuj 3 min na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmij ją z ognia i przestudź.
2. Ucierając, wbijaj do niej kolejno żółtka. Masę wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Na końcu delikatnie połącz ją z pianą z białek.
3. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
4. Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 180 st. C. Posyp migdałami.
Pyszne ciasta - forum >>