Kruche ciasteczka z kajmakiem

Kruche ciasteczka i ich zapach wielu osobom kojarzą się z radosnym dzieciństwem!
/ 26.03.2014 14:48

Pyszny kajmak z pewnością wzbogaci smak ciasteczek!

Ciasteczka z kajmakiem - przepis

fot. serwis prasowy Bakalland

Składniki na ciasteczka z kajmakiem:

  • 20 dag miękkiego masła
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 dag cukru pudru
  • puszka kajmaku

Sposób przygotowania ciasteczek:

1. Mikserem utrzyj cukier i masło z aromatem waniliowym.
2. Do zmiksowanych składników dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto na pół godziny wstaw do lodówki.
4. Po wyjęciu ciasta rozwałkuj je na stolnicy na grubość 4 mm.
5. Kieliszkiem lub małą szklanką wytnij kółeczka i układaj je na blaszce, na papierze do pieczenia.
6. Ciasteczka piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Po wyciągnięciu odstaw ciastka do przestygnięcia, a następnie przekładaj je kajmakiem.
8. Gotowe ciastka możesz udekorować cukrem pudrem.

Na podstawie materiałów prasowych Bakalland

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/04.03.2016 19:55
Nie dodaję kajmaku, lecz bezglutenową masę helio orzechową z orzeszkami, dla mnie takie polączenie z maślanymi ciasteczkami jest najlepsze!
/06.03.2016 11:35
akurat masa korówkowa kajmak z helio też jest bezglutenowa :)