POLECAMY

30 przepisów na soczysty schab

Schab to doskonała porcja mięsa, która doskonale sprawdza się pieczona i wędzona zarówno w całości, jak i plastrach – sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
30 przepisów na soczysty schab Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Schab przyrządzany na wiele sposobów ciekawie łączy się z owocami i duszonymi warzywami. Podawany na ciepło z dodatkami lub na zimno jako wędlina do kanapek cieszy się uznaniem wśród smakoszy. Schab nadziewany śliwkami, pieczony w piekarniku lub tradycyjny po warszawsku – sprawdź nasze przepisy!

Schab pieczony w piekarniku: przepis

Oto składniki na schab pieczony w piekarniku:

  • kilogram schabu bez kości
  • ¼ szklanki miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego

Jak zrobić schab pieczony w piekarniku?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wieprzowinę doprawiamy przyprawami i ziołami. Układamy schab w naczyniu żaroodpornym. W misce mieszamy miód, sok z pomarańczy, olej i tymianek. Tak przygotowaną mieszankę wcieramy w mięso. Do naczynia wlewamy wywar. Pieczemy przez około godzinę. Po wyciągnięciu, wlewamy sos z pieczenia do rondla I redukujemy, do uzyskania gęstego sosu. Schab możemy serwować z dodatkiem puree ziemniaczanego i gotowanymi warzywami.

Schab pieczony ze śliwką: przepis

Oto składniki na schab pieczony ze śliwką:

  • 2 kg schabu bez kości
  • 20 suszonych śliwek
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego

Jak zrobić schab pieczony ze śliwką?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Schab nacinamy i wydrążamy środek na tyle, aby umieścić wzdłuż suszone śliwki. Umieszczamy je za pomocą łyżki, ciasno dopychając resztę. Czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i tymianek miażdżymy w moździerzu na gładką pastę. Nacieramy mieszanką schab. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 50-60 minut. Soki z mięsa przelewamy do rondla i redukujemy do utworzenia gęstego sosu. Tak przygotowany schab możemy podawać na ciepło z warzywami, jak i na zimno do kanapek.

Schab po warszawsku: przepis

Oto składniki na schab po warszawsku:

Schab i marynata:

  • kilogram schabu bez kości
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Pasta i galareta:

  • 2 łyżki startego chrzanu z odrobiną śmietany
  • 5 jaj na twardo
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • żelatyna

Jak zrobić schab po warszawsku?

Schab nacinamy lekko nożem i nacieramy olejem, solą, pieprzem i paprykami w proszku. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia i ciasno związujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy schab przez godzinę. Po wyciągnięciu, odstawiamy schab do całkowitego wystudzenia. Kroimy schab na plastry i w każdym wycinamy kieszonkę. W międzyczasie przygotowujemy pastę na gładko. Nadziewamy schab pastą jajeczną i zalewamy zawiesiną z wywaru i żelatyny. Odstawiamy na noc do zastygnięcia. Tak przygotowany schab idealnie prezentuje się na świątecznym stole lub rodzinnych uroczystościach.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Soczyste mięso wypełnione farszem po brzegi - sprawdź nasze przepisy na roladki schabowe
Soczyste mięso wypełnione farszem po brzegi - sprawdź nasze przepisy na roladki schabowe
Roladki schabowe to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny – sprawdź nasze przepisy!
Schab z papryką i szpinakiem
Schab z papryką i szpinakiem
Zobacz przepis na soczysty schab!
Schabowe roladki z boczkiem
Schabowe roladki z boczkiem
Z dodatkiem imbiru!
Grillowane roladki schabowe
Grillowane roladki schabowe
Z dodatkiem papryki!
Schab w skorupce musztardowej
Schab w skorupce musztardowej
Z dodatkiem ziół!
Schab ziołowo-serowy
Schab ziołowo-serowy
Mięso idealne na wiele okazji!
Kotlet schabowy z rozmarynem
Kotlet schabowy z rozmarynem
Pomysł na pyszny obiad!
Schab w ziołach
Schab w ziołach
Ze świeżymi i suszonymi ziołami!
Schab przekładany
Schab przekładany
Z ziołami, cukinią i papryką - pyszne mięso!
Schab z owocami
Schab z owocami
Z suszonymi morelami, figami i śliwkami!
Schab z ziołami i czosnkiem
Schab z ziołami i czosnkiem
Bardzo aromatyczny!
Schab ze śliwką
Schab ze śliwką
Pomysł na elegancki obiad!
Steki schabowe z chili
Steki schabowe z chili
Najlepsze będą ze świeżo zmielonym pieprzem.
Schab z wiśniami
Schab z wiśniami
Dla wielbicieli zdecydowanych połączeń smakowych.
Schab w słonince
Schab w słonince
Aromatyczne i delikatne mięso!
Schabowe w śmietanie
Schabowe w śmietanie
Aromatyczne schabowe z pomidorkami koktajlowymi i cebulką.
Aromatyczny schab marynowany
Aromatyczny schab marynowany
Pomysł na odświętny obiad!
Schabowy z ziemniakami i kapustą  – tradycyjny polski obiad pod lupą!
Schabowy z ziemniakami i kapustą – tradycyjny polski obiad pod lupą!
Tradycyjny polski obiad, składający się z kotleta schabowego, ziemniaków i zasmażanej kapusty, to ciężkostrawne i kaloryczne danie – znajdziemy w nim aż 1250 kcal! Jak „odchudzić” ten typowy polski posiłek? Jakie składniki odżywcze znajdziemy w kotlecie schabowym, kartoflach i kapuście?
Schab w galarecie po warszawsku
Schab w galarecie po warszawsku
Efektowna i smaczna przystawka!
Schabowe z pieczarkami
Schabowe z pieczarkami
I paskami sera żółtego
Pieczony schab z ziołową pastą
Pieczony schab z ziołową pastą
Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem!
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach zachwyci twoich najbliższych! Przygotuj ją na rodzinne przyjęcie! Sprawdź przepis!
Schab z farszem marchwiowo-serowym
Schab z farszem marchwiowo-serowym
Delikatny i pełen smaku schab z farszem marchwiowo-serowym to dobry pomysł na nieco odmienioną pieczeń świąteczną. Sprawdź nasz przepis!
Schab pieczony faszerowany fetą
Schab pieczony faszerowany fetą
Pieczony schab faszerowany fetą doskonale smakuje na zimno podany z pikantnym sosem. Zobacz sama!
Schab duszony w pomarańczach
Schab duszony w pomarańczach
Mięso będzie bardziej kruche, gdy wcześniej włożysz je na dobę do zamrażarki. Spróbuj schabu w owocach!
Kotlety schabowe duszone w kapuście
Kotlety schabowe duszone w kapuście
Doskonale smakują podane z ziemniakami z wody lub purée. Smacznego!
Schab w orzechowej posypce
Schab w orzechowej posypce
Do obsmażenia mięsa najlepiej nadaje się olej rzepakowy.
Schab z plastrami ananasa
Schab z plastrami ananasa
Do schabu możesz dodać dodatkowo borówki lub żurawinę.
Schab w warzywach z oliwkami
Schab w warzywach z oliwkami
Doskonale smakuje z hiszpańskimi czarnymi oliwkami.
Schab korzenny
Schab korzenny
W trakcie pieczenia dodaj garść suszonych śliwek. Gdy się rozgotują, przetrzyj, ponownie połącz z wywarem z pieczeni i podaj jako sos.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)