SCHAB: schab pieczony w piekarniku i inne

Schab glazurowany brandy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Schab to doskonała porcja mięsa, która doskonale sprawdza się pieczona i wędzona zarówno w całości, jak i plastrach – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 22.06.2017 15:34
Schab glazurowany brandy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Schab przyrządzany na wiele sposobów ciekawie łączy się z owocami i duszonymi warzywami. Podawany na ciepło z dodatkami lub na zimno jako wędlina do kanapek cieszy się uznaniem wśród smakoszy. Schab nadziewany śliwkami, pieczony w piekarniku lub tradycyjny po warszawsku – sprawdź nasze przepisy!

Schab pieczony w piekarniku: przepis

Oto składniki na schab pieczony w piekarniku:

  • kilogram schabu bez kości
  • ¼ szklanki miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego

Jak zrobić schab pieczony w piekarniku?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wieprzowinę doprawiamy przyprawami i ziołami. Układamy schab w naczyniu żaroodpornym. W misce mieszamy miód, sok z pomarańczy, olej i tymianek. Tak przygotowaną mieszankę wcieramy w mięso. Do naczynia wlewamy wywar. Pieczemy przez około godzinę. Po wyciągnięciu, wlewamy sos z pieczenia do rondla I redukujemy, do uzyskania gęstego sosu. Schab możemy serwować z dodatkiem puree ziemniaczanego i gotowanymi warzywami.

Schab pieczony ze śliwką: przepis

Oto składniki na schab pieczony ze śliwką:

  • 2 kg schabu bez kości
  • 20 suszonych śliwek
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego

Jak zrobić schab pieczony ze śliwką?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Schab nacinamy i wydrążamy środek na tyle, aby umieścić wzdłuż suszone śliwki. Umieszczamy je za pomocą łyżki, ciasno dopychając resztę. Czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i tymianek miażdżymy w moździerzu na gładką pastę. Nacieramy mieszanką schab. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 50-60 minut. Soki z mięsa przelewamy do rondla i redukujemy do utworzenia gęstego sosu. Tak przygotowany schab możemy podawać na ciepło z warzywami, jak i na zimno do kanapek.

Schab po warszawsku: przepis

Oto składniki na schab po warszawsku:

Schab i marynata:

  • kilogram schabu bez kości
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Pasta i galareta:

  • 2 łyżki startego chrzanu z odrobiną śmietany
  • 5 jaj na twardo
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • żelatyna

Jak zrobić schab po warszawsku?

Schab nacinamy lekko nożem i nacieramy olejem, solą, pieprzem i paprykami w proszku. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia i ciasno związujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy schab przez godzinę. Po wyciągnięciu, odstawiamy schab do całkowitego wystudzenia. Kroimy schab na plastry i w każdym wycinamy kieszonkę. W międzyczasie przygotowujemy pastę na gładko. Nadziewamy schab pastą jajeczną i zalewamy zawiesiną z wywaru i żelatyny. Odstawiamy na noc do zastygnięcia. Tak przygotowany schab idealnie prezentuje się na świątecznym stole lub rodzinnych uroczystościach.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Ile kalorii ma kotlet schabowy w różnych wersjach podania? Kaloryczność schabowego z panierką i bez oraz dodatkami
Ile kalorii ma kotlet schabowy w różnych wersjach podania? Kaloryczność schabowego z panierką i bez oraz dodatkami
Kotlet schabowy kcal: kaloryczność kotleta schabowego o wadze 150 g waha się między 394 kcal (bez panierki) a 492 kcal (panierowany). Całe danie, z ziemniakami i mizerią czy kapustą to najczęściej wysokokaloryczny posiłek, w którym może być 727-882 kcal. Najmniej kaloryczne są dania ze schabowym bez panierki i z mizerią.
ROLADKI SCHABOWE: roladki schabowe w sosie i inne
ROLADKI SCHABOWE: roladki schabowe w sosie i inne
Roladki schabowe to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny – sprawdź nasze przepisy!
Schab w ziołach - przepis składniki i przygotowanie
Schab w ziołach - przepis składniki i przygotowanie
Ze świeżymi i suszonymi ziołami!
Schab przekładany - przepis składniki i przygotowanie
Schab przekładany - przepis składniki i przygotowanie
Z ziołami, cukinią i papryką - pyszne mięso!
Schab z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Schab z owocami - przepis składniki i przygotowanie
Z suszonymi morelami, figami i śliwkami!
Steki schabowe z chili - przepis składniki i przygotowanie
Steki schabowe z chili - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze będą ze świeżo zmielonym pieprzem.
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Schab z wiśniami - przepis składniki i przygotowanie
Dla wielbicieli zdecydowanych połączeń smakowych.
Schabowe inaczej - przepis składniki i przygotowanie
Schabowe inaczej - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne schabowe z pomidorkami koktajlowymi i cebulką.
Schab w galarecie
Schab w galarecie
Efektowna i smaczna przystawka!
Schabowe z pieczarkami
Schabowe z pieczarkami
I paskami sera żółtego
Pieczony schab z ziołową pastą
Pieczony schab z ziołową pastą
Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem!
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach - przepis
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach - przepis
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach zachwyci twoich najbliższych! Przygotuj ją na rodzinne przyjęcie! Sprawdź przepis!
Schab z farszem marchwiowo-serowym - przepis
Schab z farszem marchwiowo-serowym - przepis
Delikatny i pełen smaku schab z farszem marchwiowo-serowym to dobry pomysł na nieco odmienioną pieczeń świąteczną. Sprawdź nasz przepis!
Schab pieczony faszerowany fetą - przepis
Schab pieczony faszerowany fetą - przepis
Pieczony schab faszerowany fetą doskonale smakuje na zimno podany z pikantnym sosem. Zobacz sama!
Schab duszony w pomarańczach - przepis
Schab duszony w pomarańczach - przepis
Mięso będzie bardziej kruche, gdy wcześniej włożysz je na dobę do zamrażarki. Spróbuj schabu w owocach!
Kotlety schabowe duszone w kapuście - przepis
Kotlety schabowe duszone w kapuście - przepis
Doskonale smakują podane z ziemniakami z wody lub purée. Smacznego!
Schab w orzechowej posypce - przepis
Schab w orzechowej posypce - przepis
Do obsmażenia mięsa najlepiej nadaje się olej rzepakowy.
Schab z plastrami ananasa - przepis
Schab z plastrami ananasa - przepis
Do schabu możesz dodać dodatkowo borówki lub żurawinę.
Schab w warzywach z oliwkami - przepis
Schab w warzywach z oliwkami - przepis
Doskonale smakuje z hiszpańskimi czarnymi oliwkami.
Schab korzenny - przepis
Schab korzenny - przepis
W trakcie pieczenia dodaj garść suszonych śliwek. Gdy się rozgotują, przetrzyj, ponownie połącz z wywarem z pieczeni i podaj jako sos.

Redakcja poleca

REKLAMA