W hodowli
Tymianek można hodować jako ozdobną roślinę doniczkową, ma bardzo przyjemny zapach. Lubi stać w pełnym słońcu. Silnie rozgałęzione liście dochodzą do 30 cm. Jadalne są jego zielone części. Podczas jednego sezonu kwitnienia oraz zbiorów (gł. we wrześniu) można ściąć gałązki do 3 razy. W kuchni stosuje się świeże lub suszone liście tymianku. Młode świeże gałązki można siekać razem z listkami. Gdy gałązki stwardnieją należy używać oberwanych listków.
Charakterystyka
Jest to bardzo aromatyczna, pobudzająca apetyt przyprawa, a swoje walory smakowe zawdzięcza zawartości olejku eterycznego (jego główne składniki to tymol i karwol). Zawiera sole mineralne.
Zastosowanie w kuchni francuskiej
Tymianek jest, obok pietruszki i liścia laurowego, składnikiem bouquet garni – francuskiej mieszanki przyprawowej stosowanej przez kucharzy jako dodatek do gulaszów i zup, zobacz przepis: wołowina po burgundzku.
Wchodzi w skład większości potraw kuchni prowansalskiej, jest elementem mieszanki ziół prowansalskich.
Tymiankiem przyprawia się wszystkie mięsa: dziczyznę (króliki, kaczki), wołowinę, cielęcinę, potrawy z drobiu, zobacz przepis: Kotlety schabowe z jabłkami i calvadosem, pasztety zobacz przepis: mus z wątróbek drobiowych, wędliny, farsze, mięso mielone, sosy do mięs, zupy, ryby, a także sery.
Doskonale nadaje się do duszenia warzyw. Komponuje się ziemniakami pieczonymi, grzybami, z sałatkami, zapiekankami, stanowi dobry dodatek do omleta i tarty. Tymiankiem można urozmaicić smak nieco mdłych kasztanów.Dodajemy go z powodzeniem do marynat. Najprostszą formą cieszenia się jego aromatem będzie masełko tymiankowe lub pieczywo ziołowe.
Komponuje się z innymi ziołami: rozmarynem oraz szałwią, szczególnie przy potrawach z jagnięciny oraz z liściem laurowym, pietruszką, czosnkiem i cebulą. Należy stosować go z umiarem.
Obszary upraw
Tymianek uprawiany jest w Europie, Ameryce Północnej, Afryce i Azji. Główni producenci tymianku to m. in.: Włochy, Francja, Hiszpania, Bułgaria i Grecja.
Zobacz także: Zioła na pamięć i koncentrację