Ptysie z kremem

Zobacz, jak przygotować ten słodki minibufet. Ptysie z kremem to najlepszy pomysł na pyszny deser!

Ptysie z kremem
fot. Fotolia

Składniki na ptysie z kremem:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 pełna szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ubitej śmietany
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


  1. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, na wrzątek wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, wtedy zestawić z ognia i lekko przestudzić. Przez cały czas ucierać i wbijać po jednym jajku, aż ciasto ostygnie.
  2. Na natłuszczonej blasze układać łyżeczką nieduże kulki (można ciasto wyciskać z rękawa cukierniczego). Piec w 180ºC około 15 minut, przestudzić, przekroić, przełożyć ubitą śmietaną, posypać cukrem pudrem.

"Przyjaciółka"
Oceń artykuł 18 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.05.16 09:20
Mi się ptysie udały i były bardzo smaczne
Gość2013.04.13 19:31
Czy te ptysie mają mieć nieupiecozne ciasto w środku takie miękie? Bo Moje ptysie sie nie upiekły pomimo ze wydłużyłam czas nawet do 35 minut!!!
Raport specjalny