Ptysie z kremem

Zobacz, jak przygotować ten słodki minibufet. Ptysie z kremem to najlepszy pomysł na pyszny deser!

Ptysie z kremem
fot. Fotolia

Składniki na ptysie z kremem:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 pełna szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ubitej śmietany
  • cukier puder do posypania

Przepis na ptysie z kremem:

  1. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, na wrzątek wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, wtedy zestawić z ognia i lekko przestudzić.
  2. Przez cały czas ucierać i wbijać po jednym jajku, aż ciasto ostygnie.
  3. Na natłuszczonej blasze układać łyżeczką nieduże kulki (można ciasto wyciskać z rękawa cukierniczego).
  4. Piec w 180ºC około 15 minut, przestudzić, przekroić, przełożyć ubitą śmietaną, posypać cukrem pudrem.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz też nasze przepisy na serniki:

Publikacja:
Redaktor: Kuchnia, Dom
Oceń 4,68 / 19 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: