Zamiast tradycyjnego żurku i kiełbasy przygotuj królika i krem chrzanowy: oto pomysły na nowoczesne potrawy wielkanocne

potrawy wielkanocne nowoczesne fot. Adobe Stock, gkrphoto
Jeśli chcesz zaskoczyć gości przy wielkanocnym stole i przygotować nietypowe, nowoczesne potrawy na świąteczne śniadanie czy obiad, postaw na owocowe dodatki i zmodyfikuj nieco tradycyjne przepisy. Nie musisz tworzyć zupełnie nowych dań - wykorzystaj to, co dla Wielkanocy charakterystyczne i dodaj coś od siebie.
/ 24.03.2023 05:35
potrawy wielkanocne nowoczesne fot. Adobe Stock, gkrphoto

Jeśli chodzi o śniadanie wielkanocne, zwykle podajesz na stół standardowy zestaw - żurek, wędlinę, białą kiełbasę oraz faszerowane jajka. Na obiad serwujesz coś mięsnego albo lekką sałatkę. Aby zaskoczyć gości i przygotować coś nowoczesnego, dodaj do tradycyjnych przepisów nieoczywiste dodatki i stwórz ciekawe wielkanocne menu.

Spis treści:

  1. Zupa-krem z chrzanu
  2. Potrawka z królika
  3. Jajka w sosie musztardowym

Nowoczesna potrawa wielkanocna: zupa-krem z chrzanu

Podczas śniadania wielkanocnego najczęściej jako dodatek do jajek czy żurku podajesz starty chrzan lub kupujesz gotowy, kremowy sos. Możesz jednak pójść o krok dalej i podać gościom aksamitną zupę chrzanową.

Składniki:

  • litr bulionu,
  • ok. 450 g ziemniaków (ważone po obraniu),
  • duża cebula,
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i lekko zeszklij na odrobinie oleju lub masła.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z bulionem, a następne dodaj cebulę. Zagotuj i "pyrkaj" całość ok. 30 minut.
  4. Śmietanę wymieszaj z chrzanem, a następnie zahartuj gorącym bulionem i dodaj do wywaru. Dopraw do smaku i jeszcze chwilę pogotuj.
  5. Lekko wystudź i zblenduj na gładki krem.

co nowoczesnego ugotować na wielkanoc

fot. Nowoczesne potrawy wielkanocne: krem chrzanowy/Adobe Stock, cegli

Nowoczesne potrawy wielkanocne: potrawka z królika

Potrawka z królika to nowoczesne, a jednocześnie kojarzące się z Wielkanocą danie. Przygotujesz je sprawnie i szybko, a smak na pewno zachwyci wszystkich gości przy świątecznym stole.

Składniki:

  • ok. 800 g mięsa z królika (bez kości),
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 4-5 średnich marchewek,
  • 100 g masła,
  • 50 g słoniny,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml czerwonego wina,
  • sól i pieprz,
  • po łyżeczce tymianku, majeranku i rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z królika umyj, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki. Oprósz przyprawami i wymieszaj.
  2. Słoninę rozpuść w ciepłym garnku lub brytfance do stosowania na kuchence lub płycie, a następnie ułóż w środku mięso.
  3. Smaż, aż będzie rumiane, a następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. pół godziny.
  4. Pod koniec dodaj masło i duś, aż całość się rozpuści i powstanie kremowy sos.
  5. Następnie dodaj bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i wino. Smaż bez przykrycia przez kolejne 15-20 minut, aż alkohol odparuje, a ziemniaki będą miękkie.
  6. Potrawka z królika jest gotowa, kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje.

potrawy na wielkanoc nowoczesne

fot. Nowoczesne potrawy wielkanocne: potrawka z królika/Adobe Stock, Konstiantyn Zapylaie

Nowoczesna potrawa wielkanocna: jajka w sosie musztardowym

Popularną przekąską wielkanocną są faszerowane jajka, ale świetnym pomysłem jest podanie ugotowanych jajek bez gęstego farszu, ale za to na kremowej pierzynce z sosu musztardowego lub chrzanowego.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki startego chrzanu (na drobnych oczkach),
  • 120 ml śmietany 18%,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietana musi być w temperaturze pokojowej.
  2. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i lekko podsmaż.
  3. Następnie od razu dodaj bulion, cały czas mieszając, aby zasmażka się rozpuściła, a bulion zrobił gęsty.
  4. Kiedy zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia, dodaj sól i pieprz, a także musztardę i chrzan. Wymieszaj.
  5. Następnie dodaj śmietanę (możesz wcześniej ją zahartować) i ponownie podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
  6. Sos gotowy, wylej do miski, a na wierzchu ułóż ugotowane połówki jajek.

nowoczesne potrawy wielkanocne

fot. Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym/Adobe Stock, myviewpoint

Zobacz także inne pomysły na tradycyjne i nowoczesne potrawy wielkanocne:

Pomysły na lekkie i wiosenne sałatki wielkanocne siostry Anastazji: zobacz te pyszne i szybkie przepisy
Pomysły na lekkie i wiosenne sałatki wielkanocne siostry Anastazji: zobacz te pyszne i szybkie przepisy
Wielkanoc to czas, w którym na talerzach królują wędliny, jajka oraz aromatyczne, lekkie sałatki. Oto wiosenne propozycje prosto od siostry Anastazji. Znajdziesz tu pomysły na sałatki z wykorzystaniem jajek, serka wiejskiego i twarożku, a także nowalijek - przede wszystkim rzodkiewki i szczypiorku.
Oto pomysły na ciepłe dania na Wielkanoc, którymi zaskoczysz swoich gości. Przygotuj je na świąteczny obiad albo kolację
Oto pomysły na ciepłe dania na Wielkanoc, którymi zaskoczysz swoich gości. Przygotuj je na świąteczny obiad albo kolację
Co przygotować na świąteczny obiad w Niedzielę lub Poniedziałek Wielkanocny? Możesz postawić na mięsne potrawy albo przygotować dania wegetariańskie. Wykorzystaj białą kiełbasę z żurku albo przygotuj pyszny, soczysty schab. Możesz także postawić na makaron z kremowym, wiosennym sosem albo dania mączne.
Pomysły na tradycyjne i nowoczesne ciasta na Wielkanoc 2023: pokochasz ich smak i poczujesz prawdziwą atmosferę świąt
Pomysły na tradycyjne i nowoczesne ciasta na Wielkanoc 2023: pokochasz ich smak i poczujesz prawdziwą atmosferę świąt
Tradycyjnie czy nowocześnie? Bez względu na to, jak spędzasz święta wielkanocne, na pewno nie mogą się obejść bez pysznych wypieków do porannej kawy. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z mazurkiem i paschą, ale możesz przygotować także wiele innych pyszności. Zobacz nasze pomysły na ciasta na Wielkanoc 2023.
FIT Wielkanoc. 7 porad dietetyczki, dzięki którym nie skończysz świąt cięższa
FIT Wielkanoc. 7 porad dietetyczki, dzięki którym nie skończysz świąt cięższa
Fit Wielkanoc nie musi zabierać ci przyjemności z wielkanocnych posiłków. Sprawdź, jakie mamy rady na odchudzanie wielkanocnych potraw i podejście do świąt, by nie przytyć, ale też nie przesadzać z dietą przy stole. Wskazówki dietetyczki pozwolą ci pozostać fit i nie zniweczyć efektów odchudzania w Wielkanoc.
Sosy do jajek - wypróbuj je wszystkie! Przepisy na Wielkanoc i nie tylko
Sosy do jajek - wypróbuj je wszystkie! Przepisy na Wielkanoc i nie tylko
Jakie sosy do jajek przygotować? Sięgnij po sprawdzony klasyk i przygotuj sos tatarski. Na Wielkanoc sprawdzi się także sos chrzanowy, a jeśli szukasz delikatniejszych smaków - sos koperkowy poleca się na stół. Możesz także zaszaleć i przygotować sos miodowo-musztardowy, który łączy w sobie smak ostry i słodki.
3 najlepsze przepisy na dietetyczny majonez. Kremowy, zdrowy i lekki - idealny na Wielkanoc i nie tylko
3 najlepsze przepisy na dietetyczny majonez. Kremowy, zdrowy i lekki - idealny na Wielkanoc i nie tylko
Dietetyczny majonez ma mniej kalorii, więc możesz z niego korzystać nawet jeśli jesteś na diecie. Wypróbuj przepisy na najlepsze fit majonezy: majonez z awokado, majonez z fasoli i białkowy majonez z serka wiejskiego. Są kremowe, zdrowe, pyszne i stanowią świetny zamiennik klasycznego majonezu. Do tego mają kilkukrotnie mniej kalorii.
Co może jeść cukrzyk w Wielkanoc? Czy diabetyk powinien jeść żurek, białą kiełbasę, majonez i chrzan?
Co może jeść cukrzyk w Wielkanoc? Czy diabetyk powinien jeść żurek, białą kiełbasę, majonez i chrzan?
Wielkanoc cukrzyka to konieczność utrzymania niektórych zasad diety cukrzycowej, ale też możliwość poluzowania niektórych ograniczeń. Zastanawiasz się, czy cukrzyk może zjeść wielkanocny żurek lub barszcz biały? Czy cukrzycy mogą jeść majonez lub chrzan? Mamy odpowiedzi na wszystkie te pytania, które przygotują cię do spędzania Wielkanocy z cukrzykami. Dowiedz się, co mogą jeść diabetycy w Wielkanoc.
Muffiny wielkanocne - prosty i szybki przepis na babeczki na Wielkanoc
Muffiny wielkanocne - prosty i szybki przepis na babeczki na Wielkanoc
Muffiny wielkanocne przygotujesz w niecałą godzinę. Te z naszego przepisu zdobione są puszystym, różowym kremem.
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny. Tradycyjny przepis na pyszną zupę na Wielkanoc
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko
Sos chrzanowy doskonale pasuje do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Przyrządź go z chrzanu, bulionu, śmietany i dopraw solą oraz pieprzem.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa z polewą i orzechami. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA